Het Belang van Limburg

“Dit is geen voetbal meer”

- Bob Faesen

De Waalse derby tussen Charleroi en Standard is gisteren ontaard in een ordinaire wanvertoni­ng. Toen scheidsrec­hter Serge Gumienny de partij voor een derde keer moest stilleggen, staakte hij de match definitief. “Ik moet ervoor zorgen dat de veiligheid van de spelers gewaarborg­d blijft.” Eigenlijk had het in dit verslag moeten gaan over de heerlijke vrije trap van Ishak Belfodil of de twee goals van Orlando Sa. Maar daar beslisten de twee supporters­clans anders over. Toen Belfodil in de 51ste minuut de 1-2 maakte, gingen de poppen een eerste keer aan het dansen. Vanuit het Standard-vak vlogen bommetjes op het veld, in de richting van Chaleroi-doelman Nicolas Penneteau. “Vanaf dat moment volgde ik de procedure”, zei de Truiense scheidsrec­hter Serge Gumienny. “We hebben toen gereageerd door de speaker te laten omroepen dat dit moest stoppen. Daarna zijn er toch nog projectiel­en (aanstekers, sleutelhan­gers en zelfs een flesje neusdruppe­ls, nvdr) gegooid, waardoor we naar binnen zijn gegaan. We konden de veiligheid van de Chaleroi-doelman niet meer waarborgen. We lieten vervolgens de speaker omroepen dat als er nog iets gegooid zou worden, de match definitief beëindigd zou worden.”

100 procent achter besluit

Het spel werd na een intermezzo van elf minuten opnieuw hervat. Tot minuut 70. Gumienny: “Vanuit het Charleroii­s er een vuurpijl richting de doelman van Standard gegooid. De veiligheid van de spelers stond in vraag en we besloten om de match definitief te staken. Een besluit waar ik honderd procent achter sta”, aldus de scheidsrec­hter, die aangaf de procedure te hebben gevolgd. “Van de feiten die zich hebben voorgedaan, verstuur ik morgen voor tien uur een verslag binnen. De scheidsrec­h-

Aleksandar Jankovic tersafgeva­ardigde zal hetzelfde doen. Het is dan aan het sportcomit­é om de zaak te behandelen. In het verleden is Standard-Zulte Waregem al eens stilgelegd, dus er is een precedent.”

Jankovic met megafoon

Over naar Aleksandar Jankovic. De Servische trainer van Standard had tijdens de eerste onderbreki­ng nog vurig het Standardva­k aangesprok­en, met de hulp van een megafoon.

“Wat ik gezegd heb, is iets tussen mij en de fans. Het was een eerlijke reactie van mij. Daarna hebben onze fans zich goed gedragen en waren er geen problemen meer. Jammer dat bij de derde keer het probleem aan de andere kant lag. In z’n geheel is dit een spijtige zaak. Ook met het oog op het sportieve. We speelden hier een van onze beste matchen en waren op weg naar de drie punten.” Drie punten die Standard wellicht kwijt is (zie rand). Voor Jankovic was het echter nog te vroeg om daarover te spreken. “Ik heb geen

Felice Mazzu idee wat het reglement zegt, maar voor mij is dit een 1-3-zege. Ik ben namelijk een coach en geen advocaat.”

Geen idee wat het reglement zegt, maar voor mij is dit een 1-3-zege

Tirade Mazzu

En dan ging het woord naar Felice Mazzu. De Charleroi-coach probeerde het aanvankeli­jk nog op het sportieve te houden, maar ging al snel over tot een vurige tirade. “Dit zijn dingen die je niet kunt begrijpen als voetbaltra­iner. Je mag niet vergeten dat dit vorig jaar ook gebeurd is. Exact dezelfde situatie. Toen namen de autoriteit­en geen verantwoor­delijkheid. Er werd alleen een match achter gesloten deuren uitgedeeld.” Volgens Mazzu werden zijn spelers zwaar beïnvloed door wat er zich afspeelde. “Beeld je eens in dat je één van mijn spelers of mijn doelman bent en er 3.000 of 4.000 supporters bommetjes naar je gooien. Dit is geen voetbal meer. Op deze manier wil je geen trainer meer zijn. Penneteau heeft het vorig jaar ook al eens meegemaakt. Mijn spelers zijn er om matchen te spelen. Ze willen de drie punten veroveren. Maar niet op deze manier. Het feit dat we waarschijn­lijk allebei met nul punten achterblij­ven? Ik heb liever dat de instanties eens actie ondernemen dan drie punten!”

Op deze manier wil je geen trainer meer zijn

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium