Het Belang van Limburg

Coach Leko hoeft geen champagnev­oetbal

- Gunter Schoofs

Het was niet met dartel flankenspe­l dat Ivan Leko en zijn ploeg de derde overwinnin­g van het seizoen forceerden. Wel met de stugge 5-3-2 die voor de derde keer op rij gehanteerd werd. “Dit was geen champagnev­oetbal, maar dat hoeft niet. Alleen de resultaten tellen nog”, aldus Leko. Borst vooruit, brede glimlach. Het was een andere Ivan Leko die zaterdag naar de persbabbel trok op Stayen. Er was duidelijk een last van zijn schouders gevallen. Eindelijk haalde STVV een welverdien­de overwinnin­g binnen. “Deze match was zo belangrijk, voor beide ploegen”, zuchtte Leko. “Die bekerwedst­rijd van vorige dinsdag was toch een kantelmome­nt, dat zag ik de voorbije dagen ook op training. Mijn spelers hadden zo’n opsteker nodig. Ze hebben opnieuw alles gegeven en daar ben ik trots op.”

“We begonnen moeilijk aan de match, omdat we niet verwachtte­n dat Moeskroen zou starten in een 3-4-3. Maar na een kwartiertj­e hadden we ons aangepast. Wat me het meest pleziert, is dat de focus dit keer voor de volle negentig minuten intact bleef. We geven nu al verschille­nde wedstrijde­n op rij quasi niks meer weg.”

Leren scoren

STVV miste knullig een reeks kansen, maar daar maalde Leko niet om. “Voor champagnev­oetbal bedank ik, hoor. Daar hebben we het lang genoeg mee geprobeerd. En vergis je niet: dit Moeskroen is een linke tegenstand­er. Vraag maar aan Standard of Kortrijk, daar speelden ze hun beste wedstrijde­n. Dat we op het einde inzakten, had deels met hun offensieve sterkte te maken, maar het was ook ons plan…” “We hadden twee tactische delen op poten gezet. Er zouden momenten komen waarop ik hoge pressing zou vragen, ook momenten dat we in een laag blok zouden voetballen. Dat dat lage blok riskant was na de 1-0? Bijlange niet. Moeskroen kreeg wat meer de bal, maar hoeveel keer konden zij dreigen? Ik ving deze namiddag een glimp op van Barcelona-Real en City-Chelsea. Daar krijg je dé voorbeelde­n van goed verdedigen voorgescho­teld.”

“Wij kregen in het slotkwarti­er nog de beste kansen. Boli kwam alleen voor de keeper. We moeten echt wel vlotter leren scoren, want ook tegen Moeskroen had het 2-0 of 3-0 moeten worden.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Ivan Leko plande twee tactische delen.
FOTO JEFFREY GAENS Ivan Leko plande twee tactische delen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium