Het Belang van Limburg

“Vinden geen grasmanage­rs”

Geen gesjoemel met veldverwar­ming in Westerlo

- Michaël Van Damme, Stefan Smet en Kersten Steurbaut

AA Gent leed in Westerlo op een dramatisch­e grasmat voor de 8ste keer in 9 uitwedstri­jden puntenverl­ies en hield er enkele spelers met pijntjes aan over. Zij zijn onzeker voor het Europees duel in Konya. “Je gaat mij niet vertellen dat de veldverwar­ming aan was”, foeterde Hein Vanhaezebr­ouck. En toch stond ze op, zij het iets te laat. Scheidsrec­hter Christophe Dierick twijfelde vooraf zelfs even of het duel kon doorgaan. Na de match, in de gang naar de kleedkamer­s, maakte Gent-coach Hein Vanhaezebr­ouck zich kwaad tegen collega Jacky Mathijssen over de omstandigh­eden waarin de match had moeten doorgaan. “Als de veldverwar­ming opstond, dan zou ik toch even de fabrikant bellen. Komaan zeg.”

En toch was dat het geval. “De verwarming stond absoluut aan”, bevestigt Nand Verboven, de terreinver­antwoordel­ijke in Westerlo. “Al geef ik toe dat ze pas twee dagen op voorhand is aangezet, terwijl je idealiter een week op voorhand moet beginnen te verwarmen.”

30 kilometer buizen

Sinds 2010 is veldverwar­ming in principe verplicht in eerste klasse, maar het is geen toverformu­le zoals velen denken. De meeste clubs hebben een systeem van buizen onder het gras waardoor warm water stroomt, zo ook Westerlo. Een voetbalvel­d wordt verwarmd door gemiddeld 30 kilometer (!) buisjes waardoor water stroomt dat niet té warm mag worden om het gras niet te beschadige­n. Het systeem moet daarom zeker een week vooraf opgestart worden als het niet voorverwar­md is. “Er is geen controleur die de clubs afgaat om te kijken of de verwarming aan staat”, zegt kalenderma­nager Nils Van Branteghem, die voor de Pro League werkt, de verzamelin­g eersteklas­sers. “De Pro League werkt met een resultaatv­erbintenis. Als clubs hun best niet doen, laat staan moedwillig hun verwarming niet aan zouden zetten, dan riskeren ze een zware financiële sanctie.” Westerlo was niet in gebreke, want ref Dierick oordeelde dat er gespeeld kon worden.

Grasmanage­r

In de debatten over de profession­alisering van het Belgisch voetbal, wordt de kwaliteit van onze grasmatten nauwelijks betrokken. Zelfs pogingen van greenkeepe­rs om zich te verenigen en knowhow uit te wisselen wordt door sommige clubs tegengewer­kt. Een grasmanage­r of een grasbeleid is er niet. “Een groot probleem is dat je nauwelijks of geen onafhankel­ijke experten vind”, zegt Van Branteghem.

 ?? FOTO PHOTONEWS ?? Het bevroren veld zorgde voor glijpartij­en hier en daar.
FOTO PHOTONEWS Het bevroren veld zorgde voor glijpartij­en hier en daar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium