Het Belang van Limburg

Gezocht: de hand van Zizou

Real-trainer Zidane pakt punt in Clásico maar de twijfels blijven

- Van onze verslaggev­er in Barcelona Ludo Vandewalle

Dankzij een doelpunt in de laatste minuut van Sergio Ramos, amos, blijven Zinédine Zidane en Real Madrid nu al sinds 6 april ril (2-0 in Wolfsburg) ongeslagen. Intussen won Zizou ook de de Champions League en is hij met Real Madrid alleen leider er in in La Liga. Toch blijven de twijfels over de trainersca­paciteiten van de beste Franse voetballer ooit. Het punt dat Zidane in een teleurstel­lende Clásico haalde, verandert weinig aan de perceptie die over de trainer bestaat. Integendee­l. Toen hij op het uur aan het wisselen ging en bij een 1-0-achterstan­d Isco voor de meer verdedigen­de Casemiro inbracht en even later zijn enige spits Benzema wisselde, was er voldoende reden om de wenkbrauwe­n te fronsen. Omdat Sergio Ramos – wéér hij – in de laatste minuten nog de gelijkmake­r binnenkopt­e, werd er achteraf weinig aandacht aan geschonken. Toch bleven het schimmige ingrepen van de Franse voetbalgro­otheid.

Het is evenmin zo dat Zidane aan de kant constant staat bij te sturen. In 93 minuten tijd draaide Zidane zich twee keer om naar de dug-out: na de 1-0 van Suarez en na de gelijkmake­r van Ramos. Ook op de persconfer­entie achteraf bleef de 44-jarige Zidane zijn kalme zelve. Hij stapelde wat clichés op en bleef, anders dan zijn provoceren­de Barça-collega Luis Enrique, kalm. Zidane is als trainer precies dezelfde dan als speler: moeilijk te doorgronde­n.

Twee keer verloren

Sinds hij op 4 januari werd aangesteld als trainer van Real, coachte Zidane 56 wedstrijde­n. 44 keer werd er gewonnen, tien keer gelijkgesp­eeld en slechts twee keer verloren. Tussendoor pakte Zidane de Champions League en nu staat hij aan de leiding in de competitie. Niemand kan dus zeggen dat hij het slecht doet, maar slechts weinigen zijn overtuigd van zijn capaciteit­en. De reden: als je Real ziet spelen, zie je geen concept zoals je dat bij Guardiola, Mourinho, Conte, Simeone of Emery wel ziet. Critici zeggen dat hij vooral inspireert door zijn uitstralin­g en verleden als speler.

Niet attractief

Ook de Real-spelers verwijzen zelden naar zijn tactische ingrepen. “Die vrije trap waaruit Ramos scoort? Toeval. We hebben daar niet op getraind”, zei de Madrileens­e uitblinker Luka Modric zaterdag. Zidane was een kunstenaar als speler, maar hij laat zijn ploeg geen attractief voetbal spelen. Karakter pompt hij er wel in, maar safety first. Zizou teert vooral op de intelligen­tie van middenveld­ers Kroos (zaterdag geblesseer­d) en Modric en de individuel­e klasse van Ronaldo en Bale, die de Clásico miste door een blessure.

 ?? FOTO AFP ?? Met deze rake kopslag sleepte Sergio Ramos in extremis een punt uit de brand voor Real.
FOTO AFP Met deze rake kopslag sleepte Sergio Ramos in extremis een punt uit de brand voor Real.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium