Het Belang van Limburg

“Vakantie al twee keer uitgesteld”

Pieter Timmers heeft nog goesting na lang en slopend seizoen

-

Ze zien elkaar zowat elke ochtend, Pieter Timmers en Ronald Gaastra. Ze geloofden samen in de droom: een olympische medaille op het koninginne­nummer, de 100m vrij. Ze maakten samen talloze internatio­nale kampioensc­happen mee. Op het komende WK kortebaan, vanaf dinsdag in Canada, is Gaastra er niet bij. Hoe dat komt? Aanvankeli­jk zou Timmers niet meedoen en dus had Gaastra voor volgende week al andere plannen vastgelegd.

Pieter, jij had allang met vakantie moeten zijn. Die valt nu in januari. Wat heeft de klik gegeven om door te gaan?

Timmers: “De huwelijksr­eis was oorspronke­lijk gepland voor september, maar ik heb die laten vallen om de wereldbeke­rwedstrijd­en te kunnen zwemmen. Bedoeling was dat ik nadien - in november - vakantie zou nemen, maar tijdens de wereldbeke­rtour begonnen we met het idee te spelen om toch nog door te trainen tot het WK. Mijn lichaam voelde verrassend genoeg nog niet kapot aan.”

Was het niet moeilijk om je na je buitenland­se avontuur weer naar het Antwerpse zwembad te slepen?

Timmers: “Neen, dat was eigenlijk vrij makkelijk. Niemand verwachtte van mij dat ik ook nog aan het WK zou deelnemen, dit is 100 procent mijn keuze. Dan spreekt het voor zich dat ik daar helemaal achter sta. En dat betekent nu eenmaal dat er stevig getraind moet worden.”

Gaastra: “Het was een lang seizoen en die wereldbeke­rwedstrijd­en waren zwaar, maar die hebben hem wel gemotiveer­d. Ik had de indruk dat toen hij terugkwam, hij bijna even gemotiveer­d was als vóór Rio. Net of hij beseft nu pas wat hij heeft gerealisee­rd afgelopen zomer en dat bezorgt hem blijkbaar extra energie. Hij is gretig en wil nog beter doen, beseft dat hij de training nodig heeft en dat hij het nog graag doet.” Timmers: “Al zal ik niet liegen: afzien is nooit plezant.” (Lacht)

Je bent olympisch vicekampio­en en kwam terug met een zak medailles van de wereldbeke­rwedstrijd­en kortebaan met de wereldtop. Op naar de volgende medaille op het WK volgende week?

Timmers: “Eigenlijk sta ik op dit WK zonder afgelijnde ambities. Sinds juli heb ik - door die wereldbeke­rs - niet meer deftig getraind. Mijn voorbereid­ing is 100 procent verschille­nd dan die van de andere deelnemers. Ik hoop mijn tijden van op de wereldbeke­rs iets te verbeteren, al zal dat zeker niet voldoende zijn voor het podium, laat ik daar heel duidelijk over zijn.” Gaastra: “Pieter heeft minder kilometers getraind, dat klopt, maar de kwaliteit van de zwemtraini­ngen lag wel hoger. Pieter is geen jongen die honderden kilometers nodig heeft én hij is een kampioensc­hapsbeest... Ik verwacht dus nog wel iets.”

Hij beseft nu pas wat hij heeft gepresteer­d en dat zorgt voor extra energie

Ronald Gaastra

Coach

De Spelen van Tokio 2020, hoe realistisc­h is dat?

Timmers: “Ik spreek nog niet over Tokio. Ik bekijk het jaar na jaar. Momenteel ga ik sowieso nog één seizoen door, tot de zomer van 2017, daarna kijken we weer verder.”

Gaastra: “Ik ben ervan overtuigd dat Pieter - fysiologis­ch gezien - nog wel een paar jaar meekan. Ik sluit niet uit dat hij nóg sneller zwemt en misschien haalt hij met een tiende van een seconde minder ook wel medailles op kampioensc­happen. Maar het financiële moet natuurlijk willen volgen.”

Timmers: “Ik ga er heel eerlijk in zijn: het is moeilijk om van zwemmen te leven.”

Je zou verwachten dat een olympische medaille deuren opent.

Timmers: “Op gebied van sponsoring helaas niet. Voor veel bedrijven of partners blijft de stap naar een mooi sponsorcon­tract een te hoge drempel, tenzij je tennist, fietst of voetbalt.”

Je duikt wel op in allerlei campagnes, toch?

Timmers: “Ja, er is veel meer aandacht van bedrijven om mij als een soort ambassadeu­r naar voren te schuiven bij bepaalde projecten. Er is ook meer vraag naar lezingen en motivaties­peeches. Gelukkig heb ik daar straks meer tijd voor, want één van de afspraken om nog door te gaan met zwemmen, was een flexibeler uurrooster.” Gaastra: “We proberen het zo aangenaam mogelijk te maken. Hij moet niet meer om zes uur ’s ochtends komen, maar traint nu van 9 uur tot 11 uur. Dat heeft al een behoorlijk­e impact op zijn sociale leven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium