Het Belang van Limburg

NIEUWERKER­KEN NIPT DE BOOT IN

- Guy Volders

Door de nipte nederlaag van leider Nieuwerker­ken tegen Bilzerse, komen zowel Bilzerse als Bree aansluiten bij de top van het klassement. Hades won het belangrijk­e kelderduel van Lummen. Leopoldsbu­rg boekte een belangrijk­e zege in Maasmechel­en. Lummen startte sterk tegen Hades via de secure Nick Wauters (11 punten Q1). Toch hield de thuisploeg gelijke tred en nam in het tweede kwart het heft in eigen handen via Jehoul. In de tweede helft hield Hades de match onder controle via Haling (3x3) ondanks aandringen van Vanwijn. Bilzerse en Nieuwerker­ken maakten er een ware thriller van. In een zwaar bevochten wedstrijd gaven beide ploegen mekaar in de eerste helft geen duimbreed toe: 25-25. Na rust sloeg de thuisploeg een kloofje (37-33) maar door foutenlast boog Nieuwerker­ken via vrijworpen om naar 38-42. Het grootste verschil kwam er bij 43-49 (33’), maar de bezoekers kregen nadien amper nog een bal door de ring. Hollemans luidde het slotoffens­ief in waarna Thelen voor 52-51(39’) zorgde. In een zenuwachti­g slot vertikten beide teams het om het af te maken. Met nog 1,6 seconde op de klok miste Vanleeuw twee cruciale vrijworpen.

Bree startte sterk tegen de Miners (11-6) maar onder impuls van Gijbels bleven de bezoekers in de match. Ceyssens en Bots heersten onder de borden. Via driepunter­s liep Bree na de koffie uit tot 63-43 maar de Miners knokten terug in de wedstrijd: 84-79. Bree speelde de match rustig uit. Van de Vin zorgde voor de century. Maasmechel­en en Leopoldsbu­rg hielden elkaar lange tijd in evenwicht. Via scoremachi­ne Van Damme trokken de bezoekers uiteindeli­jk het laken naar zich toe. Op 8 seconden van het einde miste Lenssen twee vrijworpen om alsnog gelijk te stellen. Tongeren liep in Helchteren uit tot 30-41 maar Lantmeeter­s hield de thuisploeg in de match. Na rust nam Helchteren over via Donné en Smolders. Tongeren drong nog aan via Buckinx maar tevergeefs. Lommel miste zijn start tegen Zolder (14-22) maar hield de punten thuis via Stachtis en B. Schelkens. Black Sheep startte goed via Van Belleghem (tegen zijn ex-ploeg) maar Stevoort heerste in het tweede en het derde quarter via Bonneux (8x3).

EERSTE PROVINCIAL­E HEREN HADES-LUMMEN 71-55

Quarters: 18-20, 19-6(37-26), 16-15(53-41), 18-14.

?? Foto SVEN DILLEN ?? Hades controleer­de de wedstrijd, ondanks aandringen van Vanwijn (links).
Foto SVEN DILLEN Hades controleer­de de wedstrijd, ondanks aandringen van Vanwijn (links).