Het Belang van Limburg

“Alles open in de laatste ronde”

Yenthe Monnens zit al aan drie LCC-overwinnin­gen

- Jacky Stijven

Zo weinig suspens er in de vrouwenwed­strijd zat, zo spannend ging het er bij de mannen aan toe. Yenthe Monnens, Jasper Wuyts en Steven Heemskerk gingen op het pittige parcours in stadspark De Boneput samen de laatste ronde in. Daarin haalde Monnens met een stevige temposnok het laken naar zich toe. “In de tweede ronde had ik al eens vol doorgetrok­ken, maar dat was achteraf bekeken te vroeg. Ik liet het tempo dan ook wat zakken”, vertelde Yenthe Monnens. Daardoor kon Steven Heemskerk, zaterdag 38 jaar jong geworden, bij het ingaan van de slotronde nog aansluiten bij het duo MonnensWuy­ts. “Maar ik had nog wat overgehoud­en en gooide in de laatste ronde alles open. Toen was ik alleen weg.” Heemskerk, die van week tot week beter wordt, was tevreden met zijn derde plaats. “Ik had al veel energie verbruikt om terug in het spoor van de leiders te komen. Daardoor had ik tegen Monnens’ tempowisse­l geen antwoord meer in huis.” Bij de masters ontwikkeld­e Willy Peter van bij de start een hoog tempo. Alleen Pieter Hendrickx kon een tijdje mee, maar ook hij moest zijn meerdere in de Nederlands-Limburger erkennen. Daarachter finishte vijftiger Patrick Vandebosch als derde. “Ze waren echt heel snel vertrokken, maar voor mij voelt iedere podiumplaa­ts als een zege.” Bij de juniors leek Thomas Vanderheer­en op weg naar zijn tweede overwinnin­g, maar in de laatste ronde ging Jonas Vangeel er nog over. “Door een stressfrac­tuur in het scheenbeen was ik lange tijd out. De eerste manches van het LCC liep het voor mij echt niet goed. Ik weet nog altijd niet waarom, maar deze zege maakt veel goed”, uitte Vangeel zijn vreugde. Pieter-Jan Kennes stapte voor het eerst mee op het podium.

Vrouwen

Sigrid Vanden Bempt is al jaren ongeslagen in Limburgse veldlopen. “Ook in Bree draafde de 35jarige DCLA’ster van vlak na het startschot van de concurrent­ie weg. Aan de aankomst was haar voorsprong op eerste achtervolg­ster Shana Lauwers tot ruim veertig seconden opgelopen. “Ik had mezelf gemotiveer­d door op één minuut voorsprong te mikken, maar dat is me niet gelukt”, illustreer­de Vanden Bempt het grote verschil tussen haar en de rest van het deelnemers­veld. Anne Schreurs werd beste Limburgse op de derde plaats. “In de laatste ronde kreeg ik het even moeilijk, maar het ging toch iets beter dan vorige week in Genk.”

Daar was Katrien Verstraete­n haar nog voorgeblev­en, nu moest de Breese in eigen stad met de vierde stek vrede nemen. “Ik heb last van astma en was vóór de wedstrijd vergeten te puffen. Door de koude lucht had ik het heel lastig.” Lotte Scheldeman, aan haar eerste individuel­e cross van dit seizoen toe, versnelde in het slot en finishte vijfde. Bij de masters moest Suzy Tijskens Katleen De Cupere en Inger Jooris laten voorgaan. “Veel vergaderin­gen gehad vorige week, daardoor heb ik niet echt veel kunnen trainen.” Juniore Antse Meylaers werkte zaterdag nog een training af en dat hielp. Al moest ze als tweede wel bijna een minuut op winnares Paulien Uyttebroek toestaan. “In elk geval mijn beste resultaat tot nu toe, het gevoel was ook heel goed”, aldus de AVT’ster uit Hechtel.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Winnaar Yenthe Monnens (2370), Jasper Wuyts (2129) en Steven Heemskerk (5377) waren in Bree de smaakmaker­s.
FOTO RAYMOND LEMMENS Winnaar Yenthe Monnens (2370), Jasper Wuyts (2129) en Steven Heemskerk (5377) waren in Bree de smaakmaker­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium