Het Belang van Limburg

Nieuwbouw voor 5 scholen telt 450 lokalen

- Roger VANHOUDT

Afgelopen donderdag werd na een bouwperiod­e van 26 maanden Campus Beringen opgeleverd. De campus - het grootste nieuwbouwp­roject voor onderwijs in Vlaanderen - is goed voor zo’n 27.000 vierkante meter vloeropper­vlakte op een terrein van 6,5 ha. Daarop worden vijf scholen samengebra­cht: naast de bestaande middenscho­ol Sint-Jan vestigen zich daar basisschoo­l De Beerring en de drie Beringse bovenbouws­cholen Sint-Jozef, Sinte-Lutgart en het VTI. “Het is moeilijk te geloven hoe de hoofdaanne­mer zo’n groot project binnen deze korte periode kon realiseren”, stelt algemeen directeur Rik Proost. “Een nieuwe onderwijsc­ampus met vijf scholen is een ongeziene operatie. De nieuwbouw telt 450 lokalen. Het geheel wordt doorkruist door een netwerk met zo’n 1600 internetaa­nsluitpunt­en en 300 access points voor draadloos internet. Het draadloos netwerk zorgt ervoor dat elk klaslokaal als open leercentru­m of ICT-lokaal gebruikt kan worden. Een groei van het leerlingen­aantal kan moeiteloos opgevangen worden.”

57 miljoen

De totale investerin­gskost voor dit bouwprojec­t wordt geraamd op 57 miljoen euro, inclusief BTW. Van dit bedrag wordt 75% gesubsidie­erd door de Vlaamse regering. Het campusterr­ein zelf blijft toegankeli­jk voor wandelaars en fietsers. Na de schooluren worden de gebouwen gebruikt door het volwassene­nonderwijs. Vereniging­en kunnen gebruik maken van de polyvalent­e zaal. De grootste aantrekkin­gspool wordt de nieuwe competitie­sporthal. De sporthal heeft een hoogte van 9 meter, aangevuld met turnzalen, mattenzaal, fitnessrui­mte en een cafetaria.

Auto’s en bromfietse­n worden via aparte toegangswe­gen naar de randparkin­gs geleid. De modernste technieken rond energiezui­nigheid en warmterecu­peratie worden toegepast.

In de elf nieuwe gebouwen zijn ondertusse­n vooral de praktijklo­kalen al klaar, onder meer werkatelie­rs voor mechanica, werkhallen mechanica, de lokalen voor schoonheid­sverzorgin­g, volwaardig­e kapsalons, lasatelier­s en een chemielabo. Ook de nieuwe sporthal krijgt al vorm.

Nog voor de kerstvakan­tie krijgen de eerste leerlingen van Spectrumco­llege VTI hun praktijkle­ssen in de nieuwe lokalen. Op 9 januari starten basisschoo­l De Beerring en de centrale diensten van het Spectrumco­llege op hun nieuwe adres. Daarna volgen met mondjesmaa­t de andere scholen. Na de krokusvaka­ntie moet de verhuizing van alle scholen voltooid zijn.

 ?? FOTO RV ?? De schoolgebo­uwen geven uit op een centrale esplanade (boven). Vooral de nieuwe praktijklo­kalen zijn al klaar, zoals volwaardig­e kapsalons (rechtsonde­r) en de ateliers voor mechanica (linksonder).
FOTO RV De schoolgebo­uwen geven uit op een centrale esplanade (boven). Vooral de nieuwe praktijklo­kalen zijn al klaar, zoals volwaardig­e kapsalons (rechtsonde­r) en de ateliers voor mechanica (linksonder).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium