Het Belang van Limburg

Slagboom aan gemeentepl­ein velt fietsers en voetganger­s

Slagboom aan inrit parking valt op auto’s

- Jos THOMASSEN

De slagboom aan de uitgang van het gemeentepl­ein aan de Dokter Houbenlaan is na herhaaldel­ijke ongevallen tijdelijk buiten werking gesteld. “De slagboom deelde vooral zelf slagen uit”, kan Rik Linkens (sp.a) nog met de miserie lachen. Bevoegde schepen Georges Lenssen (Open Vld) sprak op de gemeentera­ad van één voorval waarvan hij weet heeft. Bedienden in het gemeentehu­is hebben de slagboom meermaals op het dak van auto’s gezien of konden het zelf ervaren. “Ik ken zeker één bediende die de paal al op zijn autodak heeft gehad”, zegt gemeentera­adslid Linkens. “Ik zag hoe de vallende slagboom een vrouw met een fiets velde. Even later werd ze bijna op haar hoofd geraakt door diezelfde slagboom”, getuigt een passant die meteen de gemeenteli­jke diensten verwittigd­e. “Ze hebben nu de stroom uitgetrokk­en zodat er geen verdere slachtoffe­rs meer vallen”, weet Rik Linkens. Eerder werd de paal ook al eens verwijderd wegens mankemente­n. In het verkeersbe­leidsplan werd de parking voor het gemeentehu­is vanaf 1 november ingekleurd voor betalend parkeren. “Twee uur gratis en dan via nummerplaa­therkennin­g betalen”, weet schepen Lenssen. “Na een moeilijke inloopperi­ode willen we nu dat alles op punt wordt gezet en dat er niks meer kan gebeuren. We hebben dan ook besloten om het betalend parkeren vanaf nieuwjaar operatione­el te maken.” Intussen blijft het klachten regenen van een onwillige slagboom die op wachtende auto’s knalt en ook voetganger­s de schrik van hun leven bezorgt.

Auto’s die verplicht de parking via de drukke Dokter Houbenlaan moeten verlaten, wachten soms lang vooraleer richting Rijksweg te kunnen afslaan. Op sommige momenten lijkt de slagboom ongeduldig en valt hij op de autodaken. Omdat de slagboom voetganger­s en fietsers die op die plek de rijbaan willen oversteken niet herkent, knalt hij soms ook hen tegen de grond.

Rechts afslaan

Veel mensen vragen zich bovendien af waarom de rijrichtin­g op het gemeentepl­ein werd veranderd. “Ik moet de mensen die bij mij op bezoek komen altijd uitleggen dat ze eerst de boom voorbij moeten rijden op de Dokter Houbenlaan en dan via de achterkant van het gemeentehu­is en de Deken Bernardstr­aat de parking kunnen inrijden. Niet gemakkelij­k”, aldus een bewoner van Maasland Shopping. Ook voor toevallige bezoekers is het soms zoeken naar de inrit.

“Ik blijf nochtans voorstande­r van die wijziging van de rijrichtin­g”, zegt schepen Lenssen. “Nadat de werken op de Dokter Houbenlaan zijn afgerond, moet het uitgaande verkeer van op de parking verplicht rechts afslaan.” “Dat is het probleem verplaatse­n naar de Deken Bernardstr­aatRijkswe­g”, kaatst oppositiel­id Rik Linkens de bal terug. “Je moet na schooltijd eens proberen weg te geraken uit het centrum. Dat lukt niet. Niet langs de kerk, niet via het College en zelfs niet via het Loo want dan sta je gegarandee­rd stil aan de Brico.”

 ?? Foto JTH ?? De slagboom op de parking aan het gemeentehu­is is voorlopig buiten werking gesteld nadat hij meermaals voor slachtoffe­rs zorgde.
Foto JTH De slagboom op de parking aan het gemeentehu­is is voorlopig buiten werking gesteld nadat hij meermaals voor slachtoffe­rs zorgde.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium