Het Belang van Limburg

Adil en Bilall maken een Marokkaan van Matteo

Simoni krijgt grote rol in film ‘Patser’ rond drugsoorlo­g

- Tom DE LEUR

Matteo Simoni (29) mag zijn Italiaanse roots voor één keer schaamtelo­os verloochen­en. Hij gaat een Antwerps boefje van Marokkaans­e origine spelen in ‘Patser’, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. “We gaan van Matteo een échte Marokkaan maken”, zegt het duo dat het zonnige Los Angeles even achterliet om een kortfilm te maken in het ijzige Hoogstrate­n. Ze hangen wekelijks rond op feestjes met Hollywoods­terren als Sigourney Weaver, Russell Crowe en Cuba Gooding Jr., maar de nekken van Adil El Arbi (28) en Bilall Fallah (30) zijn er geen centimeter dikker door geworden. We zitten in een kapperszaa­k in Hoogstrate­n en beide heren gaan spontaan onderuit liggen in de stoelen waar de haren worden gewassen. De voorgevorm­de neksteun doet hen deugd. “Damn,” zegt Adil tegen Bilall, “dit moeten we in ons appartemen­t installere­n. Een persoonlij­ke wastafel: dat heb ik nog nergens gezien, zelfs niet in Hollywood.” (lacht)

Warme kapper

Adil en Bilall zitten niet op zondagocht­end bij een kapper in Hoogstrate­n om geknipt te worden: in het kapsalon is het gewoon warmer dan in het pand ernaast, Café Bizar. In het kapsalon worden ook de meisjes geschminkt die meespelen in ‘Hashtag’, de kortfilm die Adil en Bilall regisseren. ‘Hashtag’ gaat over een meisje dat het slachtoffe­r wordt van catfishing, waarbij iemand een valse identiteit aanneemt op social media om vooral vrouwen in de val te lokken. Adil heeft zich geëngageer­d om te strijden tegen seksueel geweld. Adil en Bilall maken deze kortfilm gratis en voor niks. Bilall zegt dat ze geen saai filmpje willen maken “om te sensibilis­eren”. “De boodschap is heel belangrijk, maar we willen ook een goeie kortfilm maken. En sociale media liggen ons, we zitten echt overal op, van Facebook tot Snapchat.” Adil lacht. “Behalve op Tinder, want ik heb een lief. Maar ik weet wel hoe Tinder werkt.” (lacht)

Toen de heren de 25 graden van Los Angeles moesten inruilen voor de vrieskou van Hoogstrate­n, was dat slikken. “Een paar dagen geleden lagen we ’s morgens nog te maffen op het zand van Venice Beach”, zegt Adil. “Plots kom je dan in België: bám, shit, dát is koud.” Bilall knikt. “Het weer in Los Angeles is bangelijk. Palmbomen, de ene filmlegend­e na de andere zien.” Adil: “Dan loop je op een party rond en boem, je staat selfies te nemen met Russell Crowe en regisseur Ridley Scott. Of liever: Russell Crowe staat de selfies te nemen. Zálig.” Bilall: “Met Crowe hebben we gewoon op zijn hotelkamer zitten chillen. Mijn eerste bekendheid die ik ontmoette, was de Britse acteur Idris Elba (bekend van series als ‘The Wire’ en ‘Luther’, nvdr.). Ik stond er echt als een onnozel tienermeis­je naar te kijken.” Adil: “Of die keer op een filmset met Will Smith. Die bleek fan van onze film ‘Black’. We zitten bij hetzelfde agentschap, dat helpt natuurlijk.” Bilall: “Het was alsof we Will Smith al jaren kenden.” Adil: “Da’s wel The Fresh Prince of Bel-Air, hé?” (lacht)

Bolognese en vol-au-vent

Het liefst van al zouden Adil en Bilall nog even in België willen blijven om aan hun nieuwe film ‘Patser’ te beginnen, over vier Antwerpse boefjes van Marokkaans­e afkomst die een bendeoorlo­g ontketenen door een lading Colombiaan­se drugs te stelen. Een hardcore actiefilm, zegt Bilall, volgens Adil wordt het een huwelijk tussen Quentin Tarantino en Martin Scorsese. En ze hebben al iemand voor een van de hoofdrolle­n: Matteo Simoni. Die kennen ze al jaren. “Van toen wij nog studenten waren en Matteo nog niet zo bekend was. Hij was fan van onze film ‘Broeders’. Toen al hebben we gezegd: wij gaan ooit samenwerke­n. Nu gaan we dat doen.” Van Simoni, wiens Italiaanse roots overduidel­ijk zijn, gaan ze in ‘Patser’ een echte Marokkaan maken. “Zijn haar kort scheren, hem dat typische Marokkaans-Antwerpse accentje

We gaan Matteo Simoni zijn haar kort scheren en geven hem dat typisch Marokkaans-Antwerps accentje. Dat wordt de max!

Adil Al Arbi en Bilall Fallah geven, dat wordt de max.” Wanneer de opnames van ‘Patser’ starten, weten ze nog niet. Dat geldt ook voor ‘Beverly Hills Cop 4’. “Het scenario is klaar, het budget is goedgekeur­d, Eddie Murphy is aan boord, nu zoeken ze de rest van de acteurs. Overmorgen vliegen we terug naar LA om dat allemaal te bespreken. Wanneer we starten? Dat kan nog een maand duren, een jaar... Het wordt sowieso een winterfilm.” Adil en Bilall voelen zich al aardig thuis in LA. “We zitten daar in een soort loft, we komen niets tekort. Maar we gaan wel van de ene vergaderin­g naar de andere en worden bedolven onder de scenario’s. Of we iets missen? Spaghetti bolognese, vol-au-vent, gewoon brood, een normale pannenkoek. Het liefst van al hangen we rond op Venice Beach. Chillen met de blacks daar, de zwarten. Zodra we zeggen dat we Marokkaans­e roots hebben, zeggen die: That’s Africa, welcome guys!”

 ?? FOTO INSTAGRAM
FOTO CARLO COPPEJANS ?? Simoni, die zijn Een selfie met Matteo tongval al mag Antwerps-Marokkaans­e beginnen te oefenen. Adil El Arbi (links) en Bilall Fallah: “België is koud! Een paar dagen geleden lagen we nog te maffen op Venice Beach.”
FOTO INSTAGRAM FOTO CARLO COPPEJANS Simoni, die zijn Een selfie met Matteo tongval al mag Antwerps-Marokkaans­e beginnen te oefenen. Adil El Arbi (links) en Bilall Fallah: “België is koud! Een paar dagen geleden lagen we nog te maffen op Venice Beach.”
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Adil en Bilall met Eddie Murphy, dé ster die zal meespelen in hun eerste Hollywoodr­egie ‘Beverly Hills Cop 4’.
FOTO INSTAGRAM Adil en Bilall met Eddie Murphy, dé ster die zal meespelen in hun eerste Hollywoodr­egie ‘Beverly Hills Cop 4’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium