Het Belang van Limburg

Ons onderwijs blijft top maar toch scoren leerlingen slechter

Kloof tussen sterke en zwakke scholieren wordt alsmaar groter

- Liliana CASAGRANDE

De 15-jarigen in Vlaanderen scoren zowel voor wiskunde, voor wetenschap­pen als voor lezen beter dan het gemiddelde van alle jongeren uit de OESO-landen. Toch haalt nog 17 procent van de Vlaamse jongeren het basisnivea­u niet. Dat is zelfs 5 procent meer dan in 2006. Tussen de prestaties van allochtone en autochtone leerlingen heeft Vlaanderen nog altijd de grootste kloof ter wereld. Het Programme for Internatio­nal Student Assessment (PISA) is een driejaarli­jkse internatio­nale studie die de leesvaardi­gheid en de wiskundige en wetenschap­pelijke geletterdh­eid van 15-jarigen in geindustri­aliseerde landen test. In 2015 namen 72 landen deel aan de studie. “We mogen trots zijn op ons onderwijs”, zegt Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) in een reactie. “Maar er zijn ook een paar aandachtsp­unten die we krachtig moeten aanpakken.”

Wetenschap­pen

Deze keer hebben de PISA-onderzoeke­rs zich toegespits­t op wetenschap­pen. De vorige keren was dat op wiskunde of leesvaardi­gheid. Die twee domeinen worden nu ook nog getest, maar minder uitgebreid.

Voor wetenschap­pen staat Vlaanderen met een score van 515 punten op plaats twaalf in de lijst van 72 landen. Singapore (met 556 punten), Japan (538) en Estland (534) nemen de eerste drie plaatsen in. België in zijn geheel scoort hier trouwens maar 502 punten en staat op 22. Vooral Canada en de Aziatische landen scoren beter dan Vlaanderen. Van de Europese landen gaan alleen Estland en Finland ons voor.

Wiskunde

Voor wiskunde zijn de Vlaamse 15-jarigen de absolute Europese top. Vlaanderen scoort 521 punten, fors boven het OESO-gemiddelde van 490. Alleen Zwitserlan­d (521) en Estland (520) zitten op ons niveau. Ook hier moeten we zes Aziatische landen laten voorgaan. Singapore (564) voert de lijst aan.

Toch is onze score voor wiskunde sterk gedaald. In 2003 haalden we namelijk nog 553 punten. Vlaanderen (met een daling van 32 punten) is daarmee een van de sterkste dalers, samen met Finland (-33), Australië (-30 punten), NieuwZeela­nd (-28) en Nederland (-26). “Die daling bij wiskunde zag je al bij de vorige studie”, zegt Inge Demeyer (Universite­it Gent), project manager van PISA in Vlaanderen. “Vooral het aantal topprestat­ies is sterk gezakt: van 33 procent naar 21 procent, van één op drie naar één op vier dus. Dat heeft te maken met het aantal lesuren wiskunde dat enkele jaren geleden is veranderd. Eén uur wiskunde minder per week, merk je bij de topprestee­rders erg op. Die krijg je niet meer terug.”

Leesvaardi­gheid

Op vlak van leesvaardi­gheid (511 punten) scoort Vlaanderen ook boven het OESO-gemiddelde van 493 punten. In leesvaardi­gheid scoren slechts zes landen beter, waaronder Ierland, Estland en Finland. Buurlanden Nederland, Frankrijk en Luxemburg laten we achter ons.

Laagpreste­erders

De leerlingen worden op basis van hun scores ingedeeld in zeven niveaus. Wat opvalt, is dat de groep zogenaamde laagpreste­erders is gegroeid: van 12 procent in 2006 tot ongeveer 17 procent in 2015, en dit voor zowel wetenschap­pen, wiskunde als lezen. Daarmee worden leerlingen bedoeld die niet de basisvaard­igheden hebben die ze nodig hebben in hun leven. “We weten alleen dat het er meer zijn, maar de reden kennen we niet”, zegt Inge Demeyer. Het aandeel hoogpreste­erders blijft stabiel. Ook uit een onderzoek naar het project algemene vakken bij de laatstejaa­rs uit het beroepsond­erwijs, bleek in 2013 al dat veel jongeren er niet in slagen om die basisvaard­igheden aan te leren.

Kloof allochtone­n

De kloof tussen allochtone­n en autochtone­n is in Vlaanderen de grootste ter wereld, ook na allerlei correcties over sociale status. “Maar de allochtone­n in Vlaanderen scoren niet slechter dan in andere landen. Het zijn gewoon de autochtone­n die het zeer goed doen. Vandaar het verschil”, zegt Inge Demeyer. Waarom de allochtone­n het dan niet even goed doen, heeft te maken met de organisati­e van ons onderwijs. “In Vlaanderen blijven jongeren in hun eigen milieu zitten. Ze gaan gewoon in de buurt naar school. In Finland is de spreiding beter, ook al omdat de scholen groter zijn en je zo meer diversitei­t krijgt in één school”, zegt Demeyer.

Thuistaal

Thuistaal speelt nog altijd een grote rol. Zodra ze thuis iets anders spreken dan Nederlands, heeft dit een invloed op hun wetenschap­pelijke geletterdh­eid. Iemand die thuis Nederlands spreekt, haalt gemiddeld 528 punten. Bij wie Turks spreekt is dat 399 en bij wie Arabisch spreekt 427. Leerlingen van buitenland­se afkomst die thuis in het Nederlands communicer­en, doen het met 478 punten ook beter dan wie thuis een andere taal spreekt (426 punten).

BSO/TSO

Zowel het technisch als het beroepsond­erwijs doen het ook slechter dan in 2006. Toen scoorde het TSO nog 525 punten, nu is dat 508. Het BSO is van 433 punten gezakt naar 402. “Dat verschil is significan­t”, zegt Inge Demeyer.

Sterk/zwak

De Vlaamse Scholieren­koepel (VSK) noemt de resultaten van onze scholieren goed, maar vraagt niettemin om actie te ondernemen. “Het aantal leerlingen dat het basisnivea­u niet haalt, stijgt jaar na jaar. Zo wordt de kloof tussen sterke en zwakke leerlingen alleen maar groter. En dat verontrust ons”, zegt VSKvoorzit­ter Céline Ibe.

Het gemeenscha­psonderwij­s (GO!) is ook tevreden, maar betreurt dat “niet alle leerlingen dezelfde ontwikkeli­ngskansen krijgen”. Volgens afgevaardi­gd bestuurder Raymonda Verdyck staat het sterke Vlaamse onderwijs “vooral voor hoge prestaties voor de toplaag en is de impact van een migratieac­htergrond nergens zo groot als in Vlaanderen”.

 ?? FOTO KVM ?? ‘New Generation’, kunstwerk van Koen Vanmechele­n.
FOTO KVM ‘New Generation’, kunstwerk van Koen Vanmechele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium