Het Belang van Limburg

Merkel pleit voor boerkaverb­od

-

Angela Merkel is gisteren door haar partij CDU aangeduid als kandidaat voor een vierde ambtstermi­jn als bondskanse­lier. In haar speech sprak ze opvallend straffe taal. Zo pleitte ze onder meer voor een boerkaverb­od. Meteen is de toon gezet: asiel en migratie worden hét verkiezing­sthema in september volgend jaar. De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel heeft op de CDUpartijd­ag, gisteren in Essen, straffere taal gesproken over de vluchtelin­gencrisis dan we van haar gewend zijn. “Er komt geen herhaling van 2015”, zei ze. Ze kondigde aan dat “niet elke vluchtelin­g kan blijven” en dat ze het vluchtelin­genstandpu­nt van de CDU strenger wil maken. Klap op de vuurpijl was haar pleidooi voor een boerkaverb­od “waar dat juridisch mogelijk is”: zo denkt ze eraan om de “volledige versluieri­ng” onder meer in de rechtbank, bij politiecon­troles en in het verkeer te verbieden.

Naar Merkels speech werd vol spanning uitgekeken. De bondskanse­lier kreeg de voorbije maanden bakken kritiek - ook vanuit haar eigen partij - over haar aanpak van de asiel- en migratiecr­isis. Duitsland kreeg in 2015 meer dan een miljoen asielzoeke­rs binnen na Merkels iconische woorden Wir schaffen das. Sinds die uitspraak kreeg Merkels CDU bij vijf deelstaatv­erkiezinge­n echter rake klappen, ten voordele van de rechts-populistis­che Alternativ­e für Deutschlan­d (AFD).

Verkrachti­ng

De recente verkrachti­ng van en de moord op de 19-jarige dochter van een Duitse EU-ambtenaar in Freiburg, vermoedeli­jk door een 17jarige Afghaanse asielzoeke­r, jutte de gemoederen weer op. De AFD was er als de kippen bij om de jongedame “een slachtoffe­r van Merkels opendeurpo­litiek” te noemen. Door enkele standpunte­n te verharden, hoopt Merkel haar criticaste­rs de wind uit de zeilen te nemen en haar partij weer volledig achter haar te krijgen.” Al is dat laatste maar ten dele gelukt, want ze werd met ‘slechts’ 89,5 % van de stemmen herkozen tot voorzitter, het laagste percentage sinds ze bondskanse­lier werd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium