Het Belang van Limburg

Voor groepswins­t, geld, ranking en vertrouwen

- Marnik Geukens

Winnen, verliezen of gelijkspel­en. Wat het ook wordt, KRC Genk is nu al zeker van een plaats in de zestiende finales van van de de Europa League, die worden afgewerkt op 16 en 23 februari. ebruari. Volgende maandag (12 december) komt in Nyon al de e naam van de volgende tegenstrev­er uit de bus. Toch staat er morgen in Sassuolo nog één en ander op het t spel. Racing speelt er voor groepswins­t, de centen, de ranking én een vertrouwen­sboost.

1.Groepswins­t = reekshoofd Wanneer KRC Genk morgen minstens hetzelfde resultaat neerzet als Athletic de Bilbao in Rapid Wien, is het groepswinn­aar. Winnen in Sassuolo geeft met andere woorden zekerheid over de eerste plaats in de poule. Dat zou inhouden dat Racing maandag reekshoofd is tijdens de loting. Daar worden de twaalf groepswinn­aars uit de Europa League en de vier beste nummers drie uit de Champions League in een aparte bokaal gestopt. Zij spelen op 16 februari eerst uit tegen een van de twaalf nummers twee uit de EL-groepsfase of één van de vier slechtste nummers drie uit de Champions League.

2. Overwinnin­g = 660.000 euro KRC Genk boerde dit seizoen goed in Europa. Tot nu toe ontving de club al bijna vijf miljoen euro aan prijzengel­d: 460.000 euro uit de voorrondes, een startpremi­e van 2,6 miljoen in de groepsfase, 1,08 miljoen voor de drie thuiszeges in de poule en 800.000 euro voor de kwalificat­ie voor de zestiende finales. Daar kan morgen nog 300.000 euro bijkomen voor groepswins­t en 120.000 euro per punt. Een overwinnin­g brengt de club met andere woorden 660.000 euro extra op. Bij deze bedragen moet je nog enkele honderddui­zenden euro’s uit de marketing pool en de inkomsten (ticketing, horeca…) uit de thuismatch­en optellen. Er staan ook stevige uitgaven tegenover: de grootste hap gaat naar premies (spelers+ en verplaatsi­ngsonkoste­n.

3. Clubcoëffi­ciënt KRC Genk is intussen opgeschove­n van de 60ste naar de 55ste plaats op de UEFA Clubrankin­g. Die bepaalt de status - vooral reekshoofd of niet in voorrondes is vaak cruciaal - bij de meeste Europese lotingen. De clubcoëffi­ciënt wordt bepaald op basis van de prestaties van de jongste vier seizoenen. Omdat Genk de voorbije twee seizoenen niet Europees speelde, zakt het voorlopig volgend seizoen naar plaats 67 en daarna zelfs naar 93. Elk extra punt is dus meer dan welkom.

4. Landencoëf­ficiënt

De clubcoëffi­ciënt wordt voor 20% bepaald door de landencoëf­ficiënt, KRC Genk vaart er dus wel bij dat Belgische clubs het goed doen in Europa. Maar de club bepaalt dit seizoen (vijf Belgische teams zijn actief in Europa) ook zelf 20% van de landencoëf­ficiënt. Die bepaalt het aantal tickets dat elk land krijgt in de Champions League en Europa League en in welke fase van het tornooi Belgische clubs mogen instappen. Op Club Brugge na pakten de Belgische clubs dit seizoen flink wat punten. Daardoor blijft ons land waarschijn­lijk negende op de ranking en zijn we in 2017-2018 en 2018-2019 verzekerd van vijf Europese startbewij­zen, waaronder een rechtstree­ks CL-ticket (voor de landskampi­oen) en een EL-ticket (voor de bekerwinna­ar). Maar elk extra punt blijft welkom.

5. Vertrouwen

De nul op zes in de competitie heeft er flink op ingehakt in de spelersgro­ep, een nieuwe overwinnin­g in Europa kan het vertrouwen een boost geven. Al is de impact van een Europese zege op de volgende prestatie in de competitie relatief. De decompress­ie na zo’n prestatie kan ook sterker zijn dan de energieboo­st die ze kan geven. Dat bewees de 6-0 in Oostende, drie dagen na de Europese triomf tegen Rapid Wien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium