Het Belang van Limburg

Luikse fans koploper in aantal stadionver­boden Rouches twee matchen in leeg stadion

-

De Geschillen­commissie van de KBVB heeft Standard een straf opgelegd voor ongeregeld­heden tijdens de wedstrijd tegen KV Mechelen. De Rouches moeten twee wedstrijde­n achter gesloten deuren spelen, maar ze gaan in beroep tegen die beslissing. Dinsdag kan daar een straf bovenop komen voor de incidenten tijdens de Waalse derby. Zondag werd de Waalse derby tussen Charleroi en Standard nog vroegtijdi­g gestaakt door scheidsrec­hter Gumienny, nadat supporters projectiel­en op het terrein bleven gooien. Gisterenav­ond legde

X20 november een voorwerp op het terrein gezwierd, een minuut later volgde vuurwerk. Er werd beslist om Standard een straf te geven van één thuiswedst­rijd zonder publiek, “wegens het recidivist­ische karakter van de gebeurteni­ssen”. Maar daar bleef het niet bij. Omdat de Rouches op 2 maart een voorwaarde­lijke straf hadden gekregen voor de ongeregeld­heden van 25 oktober 2015 in Charleroi, werd de sanctie opgetrokke­n tot twee effectieve thuismatch­en in een leeg stadion. Standard gaat in beroep tegen die beslissing. “We wisten niets van een dagvaardin­g in dit dossier. En we stellen vast dat de match delegate de algemene attitude van onze fans tegen KV Mechelen als ‘goed’ bestempeld­e.” Komend weekend mag Standard zijn thuisduel tegen Westerlo sowieso wel nog met fans afwerken. Daarboveno­p kreeg de club nog eens 1.000 euro boete, waarvan 500 euro effectief omdat Silvio Proto tijdens OostendeSt­andard (3-1) van 30 oktober een aansteker tegen het hoofd kreeg. Ook Charleroi kreeg gisteren al een boete van 1.000 euro effectief, nadat fans op het veld van STVV Bengaals vuur gebruikten. Volgende week dinsdag wacht de Rouches allicht nog een nieuwe straf. Dan worden de incidenten van afgelopen zondag in Charleroi behandeld.

XStadionve­rbod

Dat er een fundamente­el probleem is met de Luikse fans, vertaalt zich nu ook in cijfers die de krant La Dernière Heure kon inkijken. Het aantal stadionver­boden voor fans van Standard is vervijfvou­digd tegenover 2014. Nooit waren er meer voetbalsup­porters met een stadionver­bod in België dan medio 2016: 886. Moeskroen niet herspeeld - De thuismatch tegen Moeskroen moet niet herspeeld worden. Ref Van de Velde gaf bezoeker Trezeguet een gele kaart, die voor Stojanovic bestemd was.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium