Het Belang van Limburg

JONG, JONGER, JONGST

Rouches jagen op kwalificat­ie tegen piepjong Amsterdams B-team

- Bob Faesen

Standard kan morgen een ticket voor de knock-outfase van de Europa League veroveren ten koste van Celta de Vigo. Dan moeten de Luikenaars wel een resultaat neerzetten tegen Ajax, dat met een piepjonge B-ploeg in actie komt. Toch nemen de Rouches die opdracht best niet te licht op. “Ze moeten vooral Abdelhak Nouri in de gaten houden”, waarschuwt Youri Mulder. “Hij een Iniesta-achtig type.” Standard krijgt morgenavon­d een piepjonge ploeg voor de kiezen. Ter illustrati­e: Ajax-trainer Peter Bosz eindigde het laatste Europa League-duel tegen Panathinai­kos met een elftal van gemiddeld 20,8 jaar oud. Toch werden de Grieken moeiteloos met 2-0 verslagen. “Die ploeg is echt niet veel minder dan de A-ploeg”, waarschuwt Mike Verweij, Ajax-watcher voor de Nederlands­e krant Telegraaf. “Ze nemen deze wedstrijd wel degelijk serieus, maar ze hebben zo’n ruime kern dat ze deze matchen gebruiken om spelers tevreden te houden.”

Maestro Nouri

Volgens Youri Mulder moet Standard vooral Abdelhak Nouri (19) 18.000 tickets verkocht - Tot dusver verkochten de Rouches 18.000 kaartjes voor de match tegen Ajax. De stad Luik trommelt 400 agenten op voor het duel. De Amsterdamm­ers gaven op hun beurt aan geen extra maatregele­n te nemen. Zo’n 1.400 Ajax-fans reizen met de verplichte buscombi af naar Sclessin. Zorgen om Scholz - De Luikenaars kunnen morgen geen beroep doen op de geschorste­n Fai en Belfodil. Ook Scholz (achillespe­es) is twijfelach­tig. De Deense verdediger bleef gisteren binnen voor verzorging. Dossevi traint nog steeds individuee­l. in de gaten houden. “Een heel leuke speler, hij doet me wat denken aan Iniesta. Hij heeft een fabelachti­ge techniek, speelt slim en heeft een geweldige pass in huis. Onlangs gunde Peter Bosz hem zijn debuut in de eerste ploeg, daar keek voetbalmin­nend Nederland al een jaar naar uit.”

De verwachtin­gen rond Nouri zijn zo hoog dat een cameraploe­g voorafgaan­d aan zijn debuut tegenWille­mIIeendagi­nhetspoor van het toptalent kroop.

Ook achterin heeft Ajax een groeibrilj­ant rondlopen. “Mathijs de Ligt”, weet Mulder. Hij werd ontdekt door ex-STVVcoach Barry Hulshoff, die nu nog steeds fungeert als zijn begeleider. “De Ligt is amper 17, maar al zo ontzettend sterk. Op zijn 16de debuteerde hij al. Het grote voordeel van deze spelers is dat de tweede ploeg van Ajax uitkomt in de Eerste Divisie (tweede klasse, nvdr). Voor ze debuteren in de Eredivisie hebben die talenten al twee jaar profvoetba­l op de teller staan.”

De nieuwe Klaassen

Tot slot wil Mulder middenveld­er Donny van de Beek (19) niet vergeten. “Hij is de nieuwe Davy Klaassen. Iemand die steeds meer speeltijd krijgt en de voorbije wedstrijde­n het verschil maakte. Tegen Panathinai­kos was hij de beste man op het veld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium