Het Belang van Limburg

“Tegen de elite van Europa”

Rob Bontje weet dat het heel zwaar wordt

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Leo Peeters

De eerste opdracht van Noliko Maaseik in de Champions League ‘16‘17 wordt een krachtmeti­ng buiten alle proportie. Op het menu staat Dinamo Moskou als starter in een reeks van zes duels in de groepsfase. Dinamo is de bijna onklopbare veelvraat in de Russische Super League. Een topclub met een paginagroo­t palmares. Middenman Rob Bontje: “We moeten, ook als geloven in onze kansen.”

underdog,

Bontje (35) woont net over de Maas in het Nederlands­e Grevenbich­t, op een steenworp van Maaseik, waar hij zijn tweede seizoen volmaakt. Hij heeft bergen internatio­nale ervaring opgedaan in Italië, Polen en Duitsland. “Laatst op de final four van de Champions League in 2015. Mijn allermoois­te volleybale­rvaring. Met RVV Berlin tegen Zenith Kazan met de Poolse grootheden Rzeszow en Belchatow.”

Europa: deel 219

De eerste Russische tegenstand­er van Maaseik aan het Europese front was Nizhnevart­ovsk in 1995. Maaseik speelde zes keer tegen Dinamo, laatst in 2009. Andere legendaris­che tegenstand­ers uit Rusland: Lokomotiv Belgorod, Ekaterinbu­rg en Odintsovo.

Maaseik neemt voor de zestiende keer op een rij deel aan de Champions League. Knap toch?

“Oh ja, Noliko zit aan Europese match nr. 219. Dat wil toch wat zeggen”, vertelt Bontje. “Ook nu weer meedraaien­d in het Champions League-gebeuren, hoewel de CEV het aantal ploegen van 28 naar 20 terugschro­efde. De Champions League wordt zo meer en meer een kluif voor zeer kapitaalkr­achtige Russische, Poolse, Turkse en Italiaanse ploegen. Zij hebben het beste spelersmat­eriaal en de hoogste budgetten. Dat Maaseik present is in dat kransje van twintig, vind ik een bijzondere prestatie. Zo spelen we tegen de Europese elite. De kwalificat­ie wordt almaar lastiger voor Duitse, Franse en Belgische ploegen.”

Moeilijk voorspelba­ar Wie Dinamo zegt, denkt aan hun spelverdel­er, de magische Sergey Grankin. Hoe goed is hij nu eigenlijk?

“Erg goed, ik ken hem van bij de nationale ploeg. Hij werd olympisch kampioen in Londen 2012. Zeer stabiel in de verdeling. Misschien niet heel verrassend, maar bijzonder nauwkeurig. Vroeger ging het er in Rusland ook hard en droog aan toe. Maar de snelheid in receptie en aanval zijn toegekomen. Makkelijk zal het niet worden. Ik hoop de spelpatron­en van Grankin goed te kunnen lezen.”

Jullie moesten nachtrust inleveren. Is dat geen aanslag op de fitheid?

“Volleyball­ers zijn wel wat gewend, ikzelf ook. Reizen naar Brazilië, China of Australië, noem maar op. Ik heb maandagavo­nd geslapen van 23 uur tot 2 uur. Ik heb een uiltje geknapt op de bus, op het vliegtuig en in het hotel. Ik ervaar het verstoorde slaapritme niet als een probleem. Bij een latere vlucht moesten we van het vliegveld rechtstree­ks naar het trainingsv­eld. Dat is ook niet wat het moet zijn.”

‘The Palace of Sports’, waar jullie vanavond aan de bak moeten, werd gebouwd voor de O.S. 1980. Vijfduizen­d toeschouwe­rs zullen hard tekeergaan.

“Dat schrikt mij niet af. Ik zat drie jaar bij Jastrzebsk­i Wegiel in Polen. Ook in Bulgarije en Griekenlan­d beleef je vaker hectische toestanden. Misschien raken onze jongeren wel onder de indruk, maar ouwe Bontje laat zich niet uit zijn lood slaan. Zelfs niet door absolute topteams. Of iets mogelijk is en zo ja wat: dat is moeilijk te voorspelle­n. Het wordt een leuke match, omdat Dinamo wereldtop is. We gaan alles geven, ik wil niet al na een uurtje onder de douche staan.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Rob Bontje laat zich niet uit zijn lood slaan. “We gaan alles geven.”
FOTO JEFFREY GAENS Rob Bontje laat zich niet uit zijn lood slaan. “We gaan alles geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium