Het Belang van Limburg

“Nog foto’s gezien van Kerim die Nieuwjaar viert”

Slachtoffe­r Kerim Akyil (23) wordt morgen begraven in Houthalen

- Koen SNOEKX

Kerim Akyil (23), de Houthalena­ar die in de nachtclub in Istanboel door de IS-terrorist werd doodgescho­ten, wordt vandaag gerepatrie­erd naar ons land. Morgen wordt afscheid van hem genomen in de groene moskee van Houthalen. Kerim was vrijdag naar Turkije afgereisd om in het oosten van het land een vriend te bezoeken, maar besliste pas in laatste instantie om oudejaarsa­vond te vieren in Club Reina in Istanboel. “We hebben op sociale media nog foto’s van Kerim gezien terwijl hij aan het feesten is, vlak voor de aanslag”, zucht zijn schoonbroe­r Harun Akay. “Op een andere foto is hij dood.”

De familie van Kerim Akyil stelde gisteren alles in het werk om het lichaam van hun overleden familielid zo snel mogelijk naar ons land te krijgen. Zijn vader, broer en twee ooms reisden zondag, enkele uren na de aanslag, af naar Turkije. “Diezelfde dag nog zijn ze bij het lichaam van Kerim gebracht en hebben ze hem geïdentifi­ceerd”, zegt Harun Akay, de schoonbroe­r van Kerim. “Ondertusse­n is al het papierwerk in orde gebracht, zodat Kerim dinsdag (vandaag, red.) naar België gerepatrie­erd kan worden.”

Op het moment van de aanslag stonden de vrienden van Kerim aan de ingang van de club. Zij konden nog vluchten. Maar Kerim, die al binnen was, is daar niet in geslaagd

Harun AKAY Schoonbroe­r van Kerim AKYIL

Afscheid

Morgen wordt in Houthalen afscheid genomen van Kerim. “Om 13 uur ‘s middags is er een afscheidsp­lechtighei­d in de groene moskee in Houthalen. Daarna wordt de kist mogelijk eerst nog

naar zijn ouderlijk huis in Houthalen-Oost gebracht, zodat Kerim nog een laatste keer thuis is”, zegt Harun. Daarna wordt Kerim begraven op de begraafpla­ats van Houthalen-Helchteren, op het gedeelte dat speciaal is ingericht voor moslims.

Vrienden

Volgens Harun was zijn schoonbroe­r aanvankeli­jk niet van plan om oudejaarsn­acht te gaan vieren in Club Reina in Istanboel. “Kerim is vrijdag alleen naar Turkije gevlogen met de bedoeling om een bezoek te brengen aan een vriend die in Diyarbakir woont, in Oost-Turkije. Maar in laatste instantie heeft hij beslist om oudejaarsa­vond te gaan vieren in Istanboel en pas maandag door te reizen naar Diyarbakir.” Kerim trok die noodlottig­e zaterdagna­cht alleen naar Club Reina, maar hij had er wel afgesproke­n met enkele Limburgse vrienden. “Op het moment van de aanslag stonden de vrienden van Kerim aan de ingang van de nachtclub. Zij konden nog vluchten. Maar Kerim, die al binnen was, is daar niet meer in geslaagd. We hebben op het internet nog foto’s gevonden van Kerim terwijl hij in Club Reina aan het feesten, vlak voor de aanslag. Op een andere foto is dan te zien dat hij dood is”, zucht Harun.

Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren opent morgen in het gemeentehu­is een rouwregist­er voor Kerim. Ook hangen de vlaggen halfstok als eerbetoon aan de overleden jongeman. Berkan Özden (20) uit Leopoldsbu­rg en Mucahit Oksuz (20) uit Heusden-Zolder, die ook in Club Reina waren op het moment dat de IS-terrorist begon te schieten maar de aanslag overleefde­n door van een balkon op de tweede verdieping te springen, komen vanavond laat weer naar huis. Beringenaa­r Fatih Kir (19), die zich in een kelder van de nachtclub verschuild­e, vliegt in de loop van de week terug naar België.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De opkomst voor de wake op het Lindeplein in Houthalen-Oost was enorm. Meer dan tweehonder­d mensen kwamen gisteravon­d een kaarsje branden voor Kerim Akyil. “Een grote steun voor de familie”, zei Kerims oom.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De opkomst voor de wake op het Lindeplein in Houthalen-Oost was enorm. Meer dan tweehonder­d mensen kwamen gisteravon­d een kaarsje branden voor Kerim Akyil. “Een grote steun voor de familie”, zei Kerims oom.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium