Het Belang van Limburg

Elke euro telt

-

Vakbonden en ziekenfond­sen trokken gisteren aan de alarmbel. Ze willen dat de regering de nieuwe financieri­ng van de sociale zekerheid herbekijkt. Dat ze dat nu doen, is niet zo verwonderl­ijk. De volgende weken buigt de Kamer zich over de nieuwe wet. En dus zetten vakbonden en ziekenfond­sen druk op de meerderhei­dspartijen, en heel in het bijzonder de CD&V, om het voorstel van ministers Maggie De Block (Open Vld) en Willy Borsus (MR) bij te sturen.

De SZ-uitgaven worden dit jaar op 82 miljard euro begroot. Het geld daarvoor komt van SZ-bijdragen van werkgevers en werknemers (56,4 miljard), alternatie­ve financieri­ng (14 miljard), diverse inkomsten (4,7 miljard) en diverse toelagen van de overheden (6,9 miljard). In die diverse toelagen zit ook een evenwichts­dotatie die de regering voor dit jaar raamt op 2,6 miljard euro. Maar de regering – en dit is nieuw – is niet langer van plan die evenwichts­dotatie automatisc­h vrij te geven. Ze wil eerst nagaan in welke mate de sociale partners via de sociale zekerheid bijdragen aan de sanering van de overheidsf­inancien door bijvoorbee­ld budgetneut­rale akkoorden te sluiten of hun steentje bij te dragen in de strijd tegen de sociale fraude en het oneigenlij­k gebruik van de sociale zekerheid.

Vakbonden en ziekenfond­sen vinden dit niet kunnen omdat ze hiermee onder curatele worden geplaatst. Ze vrezen ook voor nieuwe besparinge­n in de sociale zekerheid. Dit kunnen we niet helemaal volgen. Er zijn tekorten in de sociale zekerheid. Die worden bijgepast door de overheid en die doet dat met belastingm­iddelen, dus met geld van ons allemaal. Het is dan ook de plicht van de overheid om er op toe te zien dat dit geld optimaal wordt besteed. Dat is des te meer nodig omdat de uitgaven voor pensioenen als gevolg van de vergrijzin­g en voor gezondheid­szorgen als gevolg van de medische evoluties alleen maar zullen toenemen. Maar de vakbonden en de ziekenfond­sen hebben ook een punt. De taks shift moet zorgen voor meer werkgelege­nheid. Dat zorgt voor terugverdi­eneffecten voor de overheid, want wie werkt betaalt belastinge­n en SZ-bijdragen en heeft geen uitkering nodig. Maar die terugverdi­eneffecten zijn overschat. En ook de fiscale inkomsten zijn overschat. Vakbonden en ziekenfond­sen dringen er dan ook terecht op aan dat de regering eerst voor eigen deur keert en er minstens voor zorgt dat haar begroting klopt, dat ze haar uitgaven onder controle houdt en dat ze er voor zorgt dat de vooropgeze­tte fiscale inkomsten ook echt binnenkome­n.

Iedereen is er mee voor verantwoor­delijkheid dat de SZ-uitgaven onder controle blijven. Dus niet alleen de regering, maar ook de werkgevers, de vakbonden en de ziekenfond­sen. Dat is niet te veel gevraagd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium