Het Belang van Limburg

Klopjacht op profession­eel opgeleide IS-terrorist

-

De eerste aanslag van 2017 is meteen ook de eerste in Turkije die IS officieel opeist. De terreurgro­ep stuurde de zwaarbewap­ende, profession­eel getrainde dader naar Club Reina om zoveel mogelijk “heidenen” te doden. Turkije is er zeker van dat ze de terrorist snel zullen kunnen vatten.

Omdat Reina een “verzamelpl­aats voor christenen” is en omdat die daar een “heidense feestdag” vierden. Daarom stuurde IS een terrorist naar Istanboel. Nochtans eiste de terreurgro­ep aanslagen in Turkije voorheen liever niet op, zolang de strijd tegen IS in Syrië voor de Turkse regering vooral een excuus was om de Koerden aan te vallen. Maar nu de Turken zich in Syrië met hun volle gewicht op IS werpen en kalief Abu Bakr al-Baghdadi opriep om Turkije aan te vallen, is het oorlog zonder grenzen.

Link met andere aanslag

De IS-terrorist kwam met de taxi naar Club Reina, maar wandelde het laatste stuk omdat het verkeer te druk was. Bij de discotheek haalde hij een kalasjniko­v uit zijn koffertje en schoot zich een weg naar binnen. Daar vuurde hij 180 kogels af en gooide twee granaten. Op zeven minuten maakte de man 39 doden en 69 gewonden. Daarna verdween hij spoorloos, hoewel tegenover de disco een politiekan­toor ligt. De Turken zijn er niettemin van overtuigd dat ze de terrorist snel zullen identifice­ren, aan de hand van vingerafdr­ukken en camerabeel­den. Ze vermoeden dat hij afkomstig is uit Kirgizië of Oezbekista­n. Wat ze zeker weten, is dat hij niet alleen handelde. Gisteren werden acht mensen opgepakt die banden met hem zouden hebben. Volgens Turkije vertoont de aanval veel gelijkenis­sen met de aanslag met kalasjniko­vs en een zelfmoordb­om in juni op de Atatürk-luchthaven van Istanbul. Ze onderzoeke­n nu of de twee aanslagen door dezelfde cel werden uitgevoerd.

 ?? FOTO AFP ?? De Turkse politie verspreidd­e deze foto van de vermoedeli­jke IS-terrorist.
FOTO AFP De Turkse politie verspreidd­e deze foto van de vermoedeli­jke IS-terrorist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium