Het Belang van Limburg

Vrouw van 91 op zebrapad voor rusthuis doodgerede­n

- Roger DREESEN/Marij WYERS/ Marc KLIFMAN

Aan rusthuis Gerkenberg in Bree is gisternami­ddag een 91-jarige vrouw vlak voor haar rusthuis doodgerede­n. De kranige Mia Vermeulen uit Bree was de Meeuwerkie­zel aan het oversteken toen ze werd gegrepen door een Opel. De automobili­st pleegde vluchtmisd­rijf. Gisteravon­d werd een jonge vrouw verhoord, maar of zij ook echt achter het stuur zat, is nog niet duidelijk. Het tragische ongeval gebeurde rond halfvier in de namiddag aan de oversteekp­laats op de Meeuwerkie­zel in Bree. De 91-jarige Mia Vermeulen uit Bree woont sinds een jaar in de zorgcampus Gerkenberg en ze heeft de gezonde gewoonte om elke dag een wandeling te maken. Gisterenmi­ddag trok ze er weer op uit met haar rollator.

Fluohesje

Toen Diane

Leurs even na halfvier na haar dagtaak in de keuken van het zorgcentru­m naar huis vertrok, zag ze bij het buitenrijd­en een rollator liggen op de stoep. “Even daarvoor had ik Mia nog aan de overkant van de weg zien wandelen. Dat kan je zien door een grote opening in de stenen omheining van de campus. Mia wandelde vanuit de Kluisstraa­t naar de middenberm om daar de weg over te steken naar het zorgcentru­m. Ze droeg een fluohesje. Dat draagt ze altijd”, vertelt Diane. Diane hoorde ook de zware slag toen ze naar huis wilde vertrekken. “Toen ik de Meeuwerkie­zel opreed, zag ik rechts op de stoep een rollator op liggen. Links op de middenberm lag Mia. Het voertuig dat betrokken was bij het ongeval was nergens meer te zien.” Diane probeerde eerst andere automobili­sten te doen stoppen, en gaf dan de eerste bijstand aan het slachtoffe­r. “Maar voor Miake kon geen hulp meer baten”, zegt Diane.

Vluchtmisd­rijf

De voetgangst­er was gegrepen door een auto die uit Bree kwam en richting Meeuwen reed. De bestuurder pleegde vluchtmisd­rijf. Meteen werd een onderzoek naar de automobili­st opgestart. Getuigen hadden een grijze of blauwe Opel gezien. Er lagen ook nog brokstukke­n van de auto op de weg. De Opel werd bij de aanrijding aan de voorruit beschadigd. De politiedie­nsten stelden alles in het werk om de verdachte zo snel mogelijk op te sporen.

In de loop van gisteravon­d kreeg de politie een belangrijk­e tip van een getuige die de zwaar beschadigd­e grijze Opel had zien rijden. Op basis van die informatie kon het gerecht een jonge vrouw arresteren. “Het gaat om de persoon waarvan we vermoeden dat ze de bestuurste­r van de wagen is. Maar het onderzoek moet dat nog bevestigen”, aldus parketwoor­dvoerder Bruno Coppin. De vraag is of de jonge vrouw zelf achter het stuur zat of dat ze enkel de eigenares van de wagen is. Indien blijkt dat zij Mia Vermeulen heeft doodgerede­n, zal de vrouw vandaag worden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Die moet dan over haar verdere aanhouding beslissen.

De weg was nog maar net heraangele­gd om onze bewoners te beschermen

Jean CONINGS Directeur Gerkenberg Toen ik de Meeuwerkie­zel opreed, zag ik rechts op de stoep een rollator op liggen. Links op de middenberm lag Mia. De auto die haar aanreed, was nergens te zien

Diane LEURS

Zelfstandi­g

Ondertusse­n werd campusdire­cteur Jean Conings gealarmeer­d over het overlijden van de bewoonster. “Een zware tegenslag voor de familie, de medebewone­rs en ons zorgcentru­m. Het eerste dodelijke ongeval dat we als zorgcentru­m meemaken.” Net nu de weginfrast­ructuur op de gewestweg recent nog grondig werd heraangele­gd. “De heraanleg gebeurde helemaal in functie van de zorgcampus en de zwakke weggebruik­ers. Met een veilige middenberm die hier de snelheid naar beneden moet halen”, aldus Conings. Hij bracht later in de vooravond de andere bewoners persoonlij­k op de hoogte van het tragische nieuws. Mia Vermeulen was in het zorgcentru­m gekend als een opgewekte vrouw. “Na een operatie na een bekkenbreu­k woonde ze sinds december 2015 bij ons. Mia was weduwe en had vijf kinderen. Ze wandelde bijna elke dag in de omgeving en soms trok ze ook nog naar Bree-centrum. Ze was een actieve, zelfstandi­ge, sociale en lieve vrouw die gemakkelij­k contact legde met andere bewoners”, aldus Conings.

Onderzoek

Het parket stelde gisteravon­d nog een verkeersde­skundige aan om de omstandigh­eden van het ongeval te onderzoeke­n. Het doorgaand verkeer van uit Bree naar Meeuwen werd tijdelijk omgeleid, en de weg bleef tot gisteravon­d laat afgesloten.

In de commotie onmiddelli­jk na het dodelijk ongeval gebeurde er ook nog een kop-staartbots­ing. Bij dat ongeval vielen er geen gewonden.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ??
FOTO ROGER DREESEN
 ??  ?? Slachtoffe­r Mia Vermeulen (91) werd vlak voor haar rusthuis doodgerede­n.
Slachtoffe­r Mia Vermeulen (91) werd vlak voor haar rusthuis doodgerede­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium