Het Belang van Limburg

“Mijn oog is voor altijd beschadigd”

-

Over het algemeen weinig vuurwerkin­cidenten in onze provincie deze keer, maar in Neerharen ging het grondig fout. Een fout afgeschote­n vuurpijl raakt Rik Meeus (61) vol in zijn linkeroog. “Er was veel bloed, en mijn zicht was ik meteen kwijt”, zegt Meeus. In hoeverre zijn oog nog zal herstellen, moet de komende dagen blijken.

LANAKEN -

Rik Meeus uit Rekem was met zijn vrouw en familie zaterdag de jaarwissel­ing gaan vieren in hun stamkroeg in Neerharen. “Een tiental meter verderop werd om middernach­t op straat vuurwerk afgestoken”, vertelt Rik. “Iedereen trok naar buiten om te gaan kijken. Ik was met een drietal vrienden tegen de muur van het café gaan staan. Plotseling was er die stekende pijn in mijn oog. Ik schrok enorm.”

“Ik hoorde zijn kameraad op me roepen en ik zag mijn man met zijn handen voor zijn ogen staan, kermend van de pijn”, vult zijn echtgenote aan. “Zijn gezicht hing onder het bloed. Ik dacht zeker dat hij zijn oog kwijt was. Een slecht afgevuurde vuurpijl of een gedeelte daarvan moet in zijn oog ontploft zijn. Onze schoondoch­ter, die verpleegst­er is, is het oog meteen beginnen spoelen met water. Daarna is Rik weggevoerd

met de ambulance.”

Kunstlens

“De artsen stonden al te wachten op spoed”, vertelt Rik. “Mijn oog hing vol kruit en mijn zicht in het linkeroog was compleet weg. gisteren ben ik terug op onderzoek geweest: door de ontploffin­g is mijn ooglens naar achteren geschoten. Ik hou blijvend oogletsel over aan deze nieuwjaars­nacht, maar hoeveel zicht ik terugkrijg is nog onduidelij­k. Wellicht moet ik in Leuven een operatie ondergaan waarbij ik een kunstlens krijg ingeplant”, zucht Rik. “We zijn nooit liefhebber­s geweest van vuurwerk. Maar nu heeft het voor mij helemaal afgedaan.”

Riks zoon Danny deed zondag aangifte bij de politie van zone LaMa. Wie de vuurpijl heeft afgeschote­n, is voorlopig nog niet geweten.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Voor Rik Meeus uit Rekem begon het nieuwe jaar met een slecht afgevuurde vuurpijl die ontplofte in zijn aangezicht.
FOTO JOHNNY GEURTS Voor Rik Meeus uit Rekem begon het nieuwe jaar met een slecht afgevuurde vuurpijl die ontplofte in zijn aangezicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium