Het Belang van Limburg

XVlaamse regering

-

Nog een plan waar al jaren naar wordt uitgekeken, is het energiepla­n van minister Marghem om de energiebev­oorrading van ons land ook op langere termijn veilig te stellen. De Vlaamse regering heeft het een stuk gemakkelij­ker dan de federale regering. Doordat ze de eerste jaren fors bespaarde en een reeks facturen verhoogde, heeft ze nu extra geld om te investeren in sociale woningbouw, scholenbou­w, natuurbeho­ud, welzijn en onderzoek en ontwikkeli­ng. De Vlaamse regering staat ook veel verder met de uitvoering van het regeerakko­ord. Het is dan ook vooral uitkijken naar

6. Pensioenen

De meeste pensioenhe­rvormingen zijn beslist. Waar men wel nog op wacht, is de lijst van zware beroepen. Die moet duidelijk maken wie in aanmerking komt voor vervroegd pensioen.

7. Defensie

Bij Bij Defensie Defensie is is het het uitkijken uitkijken naar naar het het zogenaamde zogenaamde Kazernepla­n Kazernepla­n van van Steven Steven VandeputVa­ndeput (foto). (foto). Dat Dat zal zal aangeven aangeven hoe hoe de de afbouw afbouw van van het het aantal aantal manschappe­n manschappe­n van van 32.000 32.000 naar naar 27.000 27.000 medewerker­s medewerker­s zal zal verlopenve­rlopen en en gefinancie­rd gefinancie­rd zal zal worden, worden, en en welke welke daar daar de de gevolgen gevolgen van van zijn zijn voorvoor de de verschille­nde verschille­nde locaties. locaties. Dit Dit jaarmoetja­ar moet de de minister minister ook ook zijn zijn investerin­gsdossiers investerin­gsdossiers opstarten. opstarten. We We hebben hebben het het dan dan over over de de aanschaf aanschaf van van drones, drones, nieuwe nieuwe gevechtsvl­iegtuigen, gevechtsvl­iegtuigen, nieuwe nieuwe fregatten fregatten en en mijnenjage­rs mijnenjage­rs en en materi- materi- de uitvoering op het terrein van beslist beleid zoals de moderniser­ing van het secundair onderwijs, de uitvoering van het klimaatakk­oord en de uitrol van de persoonsge­bonden financieri­ng voor personen met een handicap. En dan is het uiteraard ook afwachten wat er gaat gebeuren met het Oosterweel­dossier en de voor onze provincie belangrijk­e Noord-Zuidverbin­ding. aal voor de gemotorise­erde battlegrou­ps.

8. Veiligheid

Als gevolg van de aanslagen is wat er in het regeerakko­ord stond over veiligheid (Binnenland­se Zaken en justitie) quasi helemaal uitgevoerd. Al is het wel uitkijken naar de aanbevelin­g van de onderzoeks­commissie aanslagen. Voor minister Jan Jambon staat ook nog het afwerken van de hervorming van de civiele beschermin­g op de agenda met onder andere een afbouw van het aantal locaties. De nieuwe civiele beschermin­g wordt een ondersteun­ende dienst van de brandweerk­orpsen.

9. IPA 2017-2018

Iets waar de regering in principe niets mee te maken heeft, is het interprofe­ssioneel akkoord (IPA) 2017-2018 over de loonmarge voor dit en volgend jaar. Momenteel onderhande­len werkgevers en vakbonden hierover. Kunnen zij het niet eens worden, dan is het de regering die een beslissing moet nemen over de marge waarmee de lonen maximaal mogen stijgen om concurrent­ieel te kunnen blijven met de buurlanden.

 ?? FOTO'S BDW/B/SM/PHN ?? Station Hasselt. 2017 wordt een cruciaal jaar voor de regering van Charles Michel.
FOTO'S BDW/B/SM/PHN Station Hasselt. 2017 wordt een cruciaal jaar voor de regering van Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium