Het Belang van Limburg

Nu of nooit voor Charles Michel

Vlaamse regering staat verder met uitvoering regeerakko­ord

- Eric DONCKIER

De federale regering Michel staat voor een belangrijk politiek jaar. Wat nog beslist moet worden, moet dit jaar beslist worden. Want in 2018 zijn het gemeentera­adsverkiez­ingen en in 2019 parlements­verkiezing­en. En dan kan het niet meer. De Vlaamse regering Bourgeois heeft het een stuk gemakkelij­ker. Dit staat er dit jaar nog op de agenda voor de twee regeringen.

1. Begroting

Wil de regering Michel haar begrotings­doelstelli­ng - een begrotings­evenwicht tegen eind 2018 - halen, dan moet ze nog voor circa 8 miljard euro aan maatregele­n - nieuwe belastinge­n en/of besparinge­n - nemen. Een quasi onbegonnen opdracht. Het is bij de begrotings­controle van maart dan ook uitkijken wat de regering hiermee doet.

Tegelijk moet ze proberen om de staatsschu­ld onder controle te houden. Die bedraagt nu al 107 procent van het bruto binnenland­s product. Een verkoop van het Belgisch aandeel in BNP Paribas Fortis kan helpen om om die die schuld een klein beetje te verlagen. rlagen.

2. Vennootsch­apsbelasti­ng sting

De verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng nnootds komt steeds hohoger op de agenda te staan. Omdat Omdat andere landen daar al volop op mee mee bezig zijn, en omdat internatio­nale ationaan bedrijven een afbouw van hun hun activiteit­en en zelfs een exit t voore voorbereid­en omwille van de hoge hoge aanslagvoe­t van 33,99 procent cent en en door het - onder Europese druk druk - - sluiten van fiscale achterpoor­ten. oorten. Minister van Financiën Johan an Van Van Overtveldt (N-VA) heeft eenn voorog voorstel uitgewerkt. Maar er is nog geen geen akkoord,omdatdeCD&Vdaardedaa­r de invoering van een meerwaarde­belasting ardebeen Open Vld een voorstel tot activering van het spaargeld aan koppelden. Premier Charles Michel werkt nu een globaal voorstel uit dat economisch en financieel haalbaar en fiscaal rechtvaard­ig moet zijn. Daarover had hij al gesprekken met de Hoge Raad van Financiën, het Planbureau en de Nationale Bank.

3. Investerin­gsplan spoor

Het investerin­gsplan 2016-2020 voor de spoorwegen had al eind 2015 op tafel moeten liggen, het is er nog altijd niet. Nu er met Sophie Dutordoir eindelijk een nieuwe CEO voor de NMBS is in opvolging van Jo Cornu, moet het nu wel lukken. Of er ook iets in zal zitten voor Limburg, is bang afwachten.

4. Arco

Tegen de zomer moet er ook een financiële regeling zijn voor de Arco-coöperante­n. Dat is nodig omdat het Europees Hof van Justitie de waarborgre­geling voor de Arco-coöperante­n heeft verworpen. Ook dit dossier heeft eerste minister Charles Michel naar zich toegetrokk­en.

5. Energiepla­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium