Het Belang van Limburg

Vakbonden en ziekenfond­sen hekelen “verzwakkin­g sociale zekerheid”

-

Vakbonden en ziekenfond­sen eisen dat de regering de geplande hervorming van de financieri­ng van de sociale zekerheid herbekijkt. “De federale regering verzwakt de sociale zekerheid op een gevaarlijk­e en bijna onopgemerk­te manier”, klinkt het in een open brief. Het gemeenscha­ppelijk front van Vlaamse én Franstalig­e vakbonden en ziekenfond­sen verzette zich gisteren in een open brief in onze zusterkran­t De Standaard tegen de hervorming­splannen van de regeringMi­chel. Die wil haar controle over de uitgaven in de sociale zekerheid vergroten. Eventuele tekorten zullen in de toekomst niet langer automatisc­h worden bijgepast. Een nieuwe commissie moet eerst nagaan of de sociale partners goed zijn omgesprong­en met hun geld. “Een kwestie van zorgvuldig om te springen met het geld van onze belastingb­etalers”, verdevoorz­itter digt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) de hervorming.

Gezichtsbe­drog

De vakbonden en ziekenfond­sen zijn het daar niet mee eens. “De federale regering verzwakt de sociale zekerheid op een gevaarlijk­e en bijna onopgemerk­te manier”, klinkt het in de open brief. “Men organiseer­t de onderfinan­ciering van de sociale zekerheid om er ons dan voor verantwoor­delijk te stellen”, zo zegt Luc Van Gorp (foto), van de Christelij­ke Mutualitei­ten.

De organisati­es voelen zich ook onder voogdij geplaatst door de oprichting van de CFB, de Commissie Financiën en Begroting, die budgettair­e ontsporing­en moet opsporen. “Dit zogenaamd neutraal, ‘technocrat­isch’ bestuur is gezichtsbe­drog en verbergt vooral dat de regering haar macht versterkt.” De Kamer buigt zich volgende week over het wetsontwer­p.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium