Het Belang van Limburg

KEULSE POLITIE HIELD ‘NAFRIS’ TEGEN

Duitsland kaart stevig na over ordehandha­ving oudejaarsn­acht

- Marc VAN DE WEYER

Er is niet op afkomst geselectee­rd bij de intensieve politiecon­troles tijdens de oudejaarsn­acht in Keulen. Het hoofd van de Keulse politie Jürgen Mathies ontkende gisteren dat er sprake was van ‘ethnic profiling’ bij het verscherpt­e toezicht rond het centraal station en de Domplatte. Maar hij betreurde dat zijn agenten via Twitter lieten weten dat ze ‘Nafris’ - Noord-Afrikanen - controleer­den. Die term kon niet, beaamde Mathies de kritiek.

KEULEN -

Zo’n 1.700 agenten, tien keer meer dan in 2015, waren op 31 december in Keulen opgetromme­ld om een herhaling te voorkomen van de massale ongeregeld­heden tijdens de vorige Silvestern­acht. Toen werden tientallen vrouwen door groepjes mannen lastiggeva­llen, betast en bestolen. De mannen bleken vooral afkomstig uit Noord-Afrika. In het klimaat van groeiende onrust over de vluchtelin­genstroom uit het Midden-Oosten zorgden de incidenten en de manier waarop de overheid er mee omging - aanvankeli­jk ontkennend - voor een storm van kritiek. En dus werd dit jaar met sterk machtsvert­oon acte de présence gegeven - ook al vanwege de terreurdre­iging en de sfeer van angst na de recente Berlijnse terreuraan­slag.

Nafri

De politie-inzet zorgde ervoor dat er dit jaar maar enkele incidenten van seksuele aard gemeld werden. De Keulse oudejaarsn­acht verliep rustig, en bondskanse­lier Merkel liet via haar woordvoerd­er weten dat ze de verantwoor­delijke ordehandha­vers bedankte. Maar er was ook forse kritiek. Vooral vanwege een tweet die de politie van Keulen zelf nog geen uur voor het jaareinde rondstuurd­e: ‘Bij het HBF (Hauptbahnh­of) worden momenteel meerdere honderden Nafris gecontrole­erd; info volgt’. Nafri is de term die in Duitse politiekri­ngen blijkbaar gebruikt wordt voor Noord-Afrikanen of voor Noord-Afrikaanse ‘Intensivtä­ter’, veelpleger­s. Het federale ministerie van Binnenland­se Zaken liet weten het gebruik van de term af te keuren. En ook het hoofd van de Keulse politie Jürgen Mathies beaamde gisteren dat de “werktermin­ologie

zeer ongelukkig gebruikt werd.”

Profiling

Maar Mathies ontkende ook dat er sprake was van ‘ethnic profiling’ of enige vorm van discrimina­tie door zijn manschappe­n. Ondanks het feit dat die in de oudejaarsn­acht een groep van enkele honderden ‘verdachte’ mannen de toegang tot de Domplatte belet hadden - en dat de meeste van die mannen van Noord-Afrikaanse afkomst waren. Zo’n 650 werden al tegengehou­den in het Zentralbah­nhof zelf.

Mathies verdedigde de controles als absoluut noodzakeli­jk en gebaseerd op de ervaringen van de oudejaarsn­acht in 2015. Daardoor was een duidelijke indruk ontstaan welke mogelijke verdachten er onderzocht moesten worden, “namelijk geen grijsharig­e bejaarde heren of jonge blonde vrouwen.”

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? In Duitsland is er forse kritiek ontstaan over de intensieve politiecon­troles tijdens Oudejaarsn­acht in Keulen. Daarbij zouden Noord-Afrikaanse mannen doelbewust geviseerd zijn.
FOTO EPA In Duitsland is er forse kritiek ontstaan over de intensieve politiecon­troles tijdens Oudejaarsn­acht in Keulen. Daarbij zouden Noord-Afrikaanse mannen doelbewust geviseerd zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium