Het Belang van Limburg

Voor het eerst weer meer kinderen geboren

Mogelijk meer bevallinge­n in 2016 door economisch­e heroplevin­g Witte stranden voor onze vorst

- Jens VANCAENEGH­EM

Na zes magere jaren is het aantal bevallinge­n in ons land weer toegenomen. In 2016 waren er 63.946 geboortes, 552 meer dan in 2015. Dat heeft mogelijk te maken met de heroplevin­g van de economie. “Tijdens crisisjare­n zien we altijd een dipje in het aantal geboortes. Maar dat lijkt nu achter de rug”, zegt gynaecoloo­g Hendrik Cammu. In Limburg bleef het aantal geboortes status-quo, met 7.660 bevallinge­n in 2016 tegenover 7.658 in 2015. 2016 gaat de geschieden­is in als een jaar vol terreur. Toch heeft die kommer en kwel ons niet tegengehou­den om kinderen op de wereld te brengen. Integendee­l: in vergelijki­ng met 2015 is het aantal bevallinge­n met 0,9 procent gestegen. Dat lijkt weinig, maar het is een stevige trendbreuk met de vorige jaren.

“Het aantal geboortes was systematis­ch gedaald”, zegt gynaecoloo­g Hendrik Cammu. “We komen van zo’n 68.000 bevallinge­n.” Met 63.964 verlossing­en zitten we nog niet op hetzelfde niveau, maar het zijn er toch al meer dan in 2015.

Crisisjare­n voorbij

De stijging heeft mogelijk te maken met de lichte heroplevin­g van de economie. Het is een wetmatighe­id in de demografie dat we in crisisjare­n eerst aan onze carrière en financiële zekerheid denken. Pas daarna volgen de kinderen. En net tussen 2008 - toen de financiële crisis in alle hevigheid losbarstte - en 2015 daalde het aantal geboortes. “Misschien durven jonge mensen er nu weer voor te gaan”, zegt Cammu. “Daarnaast zal de toegenomen migratie er ook wel mee te maken hebben: de stijging is het grootst in Vlaams-Brabant en Antwerpen. Een van oorsprong Belgische vrouw heeft gemiddeld 1,72 kinderen, bij vrouwen van vreemde origine is dat bijna het dubbele.”

Goed nieuws

“Al zijn zulke evoluties altijd een ingewikkel­de mix van vier factoren: migratie, de economisch­e conjunctuu­r, het aantal vruchtbare vrouwen en het gemiddelde aantal kinderen per vrouw”, zegt Cammu. Zo is het voorlopig moeilijk te verklaren waarom er minder baby’s geboren zijn in

Koning Filip, koningin Mathilde en hun kinderen genoten van een korte vakantie aan een tropisch strand in de Dominicaan­se Republiek. Dat meldt een toeristisc­he site van het Caribische eiland. Het Paleis wil enkel bevestigen dat het vorstenpaa­r privéverlo­f neemt. Volgens arecoa.com brachten de vorst en zijn gezin de overgang van 2016 naar 2017 door op Punta Cana in het huis van een landgenoot. Zij maakten ook kennis met de Amerikaans­e oud-politicus en Nobelprijs­winnaar voor de Vrede Henry Kissinger. Volgens de site zouden Flip en zijn gezin gisteren zijn teruggerei­sd.( Oost-Vlaanderen en meer West-Vlaanderen, een provincie die al jaren aan het ‘ontvolken’ is. In Limburg bleef het aantal bevallinge­n vorig jaar status-quo. “Maar het is sowieso goed nieuws dat de nataliteit in Vlaanderen weer toeneemt”, zegt gynaecoloo­g Roland Devlieger van het UZ Leuven. “Een goed evenwicht tussen jonge en oudere mensen houdt de pensioenen betaalbaar.”

in

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ISO ??
FOTO ISO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium