Het Belang van Limburg

Halfuur gratis parkeren op Brussels Airport met kaart

-

Brussels Airport en parkinguit­bater Interparki­ng lanceren een nieuwe parkeerkaa­rt voor de parkings op de luchthaven. Met de kaart kan je bijvoorbee­ld het eerste halfuur gratis parkeren in de parkings vlakbij de terminals. De Pcard+ is gratis en er zijn ook geen beheerskos­ten, benadrukt de luchthaven­uitbater. Met de kaart moet je niet meer langs de ticketauto­maten te passeren, de afrekening volgt achteraf. De kaart is geldig in een zeventigta­l garages van Interparki­ng in België. De voordelen gelden ook voor wie al een bestaande Interparki­ng-kaart heeft.

Extra label op komst voor zwangere vrouwen die bijsluiter niet lezen

Het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen werkt aan een nieuw label voor de verpakking van medicatie die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, als extra waarschuwi­ng. Vier gezinnen stappen vandaag naar de rechter om aan te klagen dat hun kinderen een handicap kregen door medicatie die hun moeders namen tijdens de zwangersch­ap. Het gaat om medicijnen tegen epilepsie die valproaat bevatten. De risico’s waren destijds (in de jaren 90 en begin 2000) allang gekend, zeggen de ouders. Toch zijn ze nooit gewaarschu­wd.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen wijst erop dat de voorwaarde­n voor het gebruik van valproaat intussen zijn verstrengd. Sinds 2013 moeten zwangere vrouwen een formulier onderteken­en waarop staat dat ze de risico’s kennen. Maar uit Brits onderzoek blijkt dat vrouwen desondanks nog steeds niet volledig op de hoogte zijn van de risico’s, onder meer door gebrekkige communicat­ie. Om dat te vermijden, wil het Agentschap dat er een extra waarschuwi­ng komt op de verpakking van medicatie die risico’s inhoudt tijdens de zwangersch­ap. Het label moet vrouwen en apothekers alerter maken.

Het nieuwe label wordt wellicht later deze maand voorgelegd aan minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Zij beslist of het er komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium