Het Belang van Limburg

1.000 WAT BRENGT 2017 VOOR UW GELD?

Dollar voor één bitcoin

- Guido CLOOSTERMA­NS

Een leuke opbrengst op uw spaarboekj­e zit er allicht nog niet in, maar toch verandert er in 2017 weer heel wat voor uw persoonlij­ke financiën. Wouter Vanderheer­e van het financiële vergelijki­ngsplatfor­m TopCompare.be overloopt wat het jaar 2017 voor uw portemonne­e in petto heeft.

Makkelijke­r hypotheken

vergelijke­n

Vanaf 1 april wordt het gemakkelij­ker voor consumente­n om hypothecai­re kredieten te vergelijke­n. Op het Europese gestandaar­diseerde informatie­blad ESIS worden rentekost en andere kosten, zoals de schuldsald­overzekeri­ng, uitgedrukt in één cijfer, namelijk het jaarlijkse kostenperc­entage.

Makkelijke­r van bank

veranderen

Als u vandaag van bank verandert, dan moet u zelf al uw schuldeise­rs of schuldenaa­rs die via domiciliër­ing betalen of betaald worden, over over uw uw nieuwe nieuwe bankgegeve­nsbankgege­vens informeren. informeren. Daar komt vermoedeli­jk in het tweede kwartaal van 2017 veranderin­g in. “De banken zullen dan die taak op zich moeten nemen”, zegt Wouter Vanderheer­e. “Het wordt dan gemakkelij­ker en goedkoper om van bank te veranderen.”

Duurdere bankdienst­en

Door de lage rentes en de toenemende digitalise­ring staat de winst onder druk en zien de banken zich verplicht hun inkomsten elders te halen. Bij hun klanten bijvoorbee­ld, onder meer door de tarieven voor basisprodu­cten en diensten te verhogen. ING kondigde onlangs aan dat het verrichtin­gen aan het loket duurder zal maken. Bij BNP Paribas Fortis stijgen de beheerskos­ten voor zichtreken­ingen en ook bpost Bank verhoogt verschille­nde tarieven. “Andere banken zullen ongetwijfe­ld volgen”, verwacht Vanderheer­e. “Wellicht zullen ook andere diensten, zoals geldopname en betalingen met de kaart, duurder worden.”

Betere beschermin­g

Vandaag Vandaag wordt wordt spaargeld spaargeld bij bij een een Belgische Belgische bank bank gewaarborg­d gewaarborg­d tot tot De bitcoin is 2017 sterk begonnen. De waarde van de digitale munt zit al maanden in de lift en stijgt nu voor het eerst in drie jaar boven 1.000 dollar. De zeer volatiele koers van de bitcoin lag begin augustus vorig jaar onder 500 dollar. Zo’n twee jaar geleden was één bitcoin zelfs minder dan 200 dollar waard. 100.000 euro. In de loop van 2017 zal een aantal deposito’s zelfs tot 500.000 euro beschermd worden. Vanderheer­e: “Het gaat dan om bedragen die u ontvangt bij de verkoop van een privéwonin­g, uitkering van kapitaal bij pensioen, ontslag of overlijden en de uitbetalin­g van verzekerin­gsuitkerin­gen of vergoeding­en toegekend aan slachtoffe­rs van een misdrijf of gerechteli­jke fouten.” De beschermin­g geldt tot zes maanden nadat nadat het het geld geld o op uw rekening is gestort. gestort.

Nieuwe fiscafisca­liteit

Sinds Sinds NieuwjaarN­ieuwja zijn ook nieuwe we fiscale fiscale regelsrege in werking getreden. treden. Zo Zo stijgtst de roerende voorheffin­g voorheffin­g op termijnrek­eningen, ningen, kasbons,kas obligaties en en aandelen aandelen van 27 naar 30 procent. procent. BehalveBe voor gereglemen­teerde glementeer spaarreken­ingen, ningen, da daar blijft de roerende rende voo voorheffin­g onverander­d anderd op 15 procent voor voor in intresten boven 1.880 1.880 eu euro. Beleggers die hun aandelen al na zes maanden na aankoop willen verkopen, zullen ook geen speculatie­taks meer moeten betalen.

Fraude wordt moeilijker

Het wordt steeds moeilijker om uw geld in het buitenland te verbergen. België heeft samen met 83 andere landen, waaronder Zwitserlan­d en Luxemburg, beslist om inlichting­en efficiënte­r uit te wisselen voor fiscale doeleinden. Zo zullen bankgegeve­ns automatisc­h worden doorgegeve­n tussen de landen. Vanaf september weet de fiscus nog beter waar uw geld zit.

Koopkracht daalt

Belgische gezinnen zullen dit jaar hun koopkracht nog verder zien afnemen. De Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven voorspelde dat de lonen in 2017 en 2018 respectiev­elijk met 0,9 procent en 1,2 procent zullen stijgen. “Terwijl de Nationale Bank voor de komende jaren uitgaat van een gemiddelde inflatie van 1,7 à 2 procent, verwachten we dat onze koopkracht verder zal afnemen, zoals ook in 2016 al het geval was.”

Rente op lange termijn

De positieve economisch­e signalen uit de Verengde Staten en de verkiezing van Donald Trump als president hebben een verhoging van de langetermi­jnrente ingeluid. “Spaargeld dat op lange termijn is vastgezet, bijvoorbee­ld in termijnrek­eningen, zal dus bij de banken die deze stijging doorvoeren meer gaan opbrengen”, aldus Vanderheer­e. “De keerzijde is dat de hypothecai­re rentes waarschijn­lijk verder zullen stijgen. Al wordt geen spectacula­ire stijging verwacht.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Wouter Vanderheer­e van TopCompare.be.
FOTO HBVL Wouter Vanderheer­e van TopCompare.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium