Het Belang van Limburg

Villa Vanhamel door brand verwoest

VUUR VRIJWEL ZEKER AANGESTOKE­N: DADERS LATEN FLES CAVA ACHTER OP AUTO

- Koen Koen LUTS/NancyLUTS/Nancy VANDEBROEK­VANDEBROEK

De brand in de villa van Danny Vanhamel (61) - bekend geworden door de ontvoering van Anthony De Clerck in 1992 - is vrijwel zeker aangestoke­n. Dat is gisteren vernomen in de entourage van de Lummenaar. In het huis zijn alvast sporen gevonden die wijzen op brandstich­ting. De daders lieten ook hun signatuur achter op de Audi van Vanhamel: een witte fles cava met een strikje rond. De fles is ongeschond­en, terwijl de wagen door de ontploffin­g zwaar beschadigd werd.

Danny Vanhamel was met zijn gezin op skivakanti­e in Oostenrijk toen hij zondagnach­t rond de klok van één uur een telefoontj­e kreeg van zijn buurman met de melding dat de villa in brand stond. De vakantie zat er net op, maandagoch­tend na het ontbijt zou hij met zijn gezin terug naar huis keren. Een slaappille­tje moest ervoor zorgen dat hij goed uitgeslape­n aan de terugtocht in zijn bestelwage­n kon beginnen. Hij was dan ook nog half versuft toen zijn buurman hem in het holst van de nacht duidelijk wilde maken wat er aan de hand was. Daarna begon de helse rit naar de Priesterse Heidestraa­t in Linkhout, waar het gezin bij aankomst een totaal verwoest huis aantrof. Hun enige bezittinge­n na de brand: enkel de bagage in de bestelwage­n. Uit het verdere onderzoek moet nog blijken hoe alles precies is verlopen. Wel al zeker is dat de brand, vermoedeli­jk voorafgega­an door een ontploffin­g, in één van de slaapkamer­s is ontstaan. De explosie was zo hevig dat de ramen uit de villa werden geblazen. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen metershoog door het dak, niets viel te redden. Ook niet de Audi van het gezin, die door vlammen en brokstukke­n werd vernield. De precieze oorzaak van de ontploffin­g en brand wordt nog verder onderzocht, maar het parket liet in een mededeling alvast weten dat “kwaad opzet niet wordt uitgeslote­n”. Vanhamel zou zelf geen enkele twijfel hebben dat het om een brandstich­ting gaat, zo is in zijn entourage vernomen. Ze hebben hem getroffen waar hij het diepst is te raken, door zijn pronkstukk­en - zijn uitgebouwd­e Audi en villa - te vernielen. Door een witte fles cava achter te laten op de beschadigd­e wagen, hebben de brandstich­ters hem blijkbaar ook iets duidelijk willen maken.

“Danny verwachtte al lang dat er iets zou gaan gebeuren. Hij heeft vijanden. Maar hij laat zich niet kisten. Hij heeft niets meer, maar zal ongetwijfe­ld snel beginnen met opruimen en zijn villa weer helemaal terug opbouwen”, klinkt het. Vanhamel en zijn vrouw zullen tijdelijk bij één van hun twee zonen verblijven. Hij denkt er aan om een wooncontai­ner te huren. Vanhamel is overigens actief in de bouwsector. Hij runt naar verluidt een bouwbedrij­f.

Het is niet de eerste keer dat er een brand woedt in de villa van Vanhamel. Op 11 maart 1996 was een gasvuurtje dat in de speelkamer op zolder stond de oorzaak. De hele dakconstru­ctie werd toen vernield en de inboedel raakte zwaar beschadigd door het bluswater. De schade werd toen geraamd op meer dan 125.000 euro. Nu is dat een pak meer.

 ?? Foto Foto DICKD DEMEY
Foto TOM PALMAERS ?? Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al metershoog door het dak.
Foto Foto DICKD DEMEY Foto TOM PALMAERS Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al metershoog door het dak.
 ?? FOTO KOEN LUTS ?? De villa is compleet verwoest.
FOTO KOEN LUTS De villa is compleet verwoest.
 ??  ?? DannyDann Vanhamel was met zijn familiefam­i op skivakanti­e toen de brandbran in zijn villa woedde.
DannyDann Vanhamel was met zijn familiefam­i op skivakanti­e toen de brandbran in zijn villa woedde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium