Het Belang van Limburg

“Ik moet aan mijn familie denken”

BESLUIT WITSEL STAAT VAST RODE DUIVEL VERKIEST MILJOENEND­EAL IN CHINA BOVEN JUVENTUS

- David van den Broeck

An offer he couldn’t refuse. Axel Witsel (27) trekt voor drie jaar naar de Chinese eersteklas­ser Tianjin Quanjian, waar hij jaarlijks zo’n 18 miljoen euro zou kunnen opstrijken. Het doel: de toekomst van zijn familie veiligstel­len. Het mogelijke offer: zijn status als internatio­nal.

Waarom China?

Axel Witsel steekt het niet weg: hij kiest voor het geld. “Juventus wou me ook, maar ik moet aan de toekomst van mijn familie denken. Het aanbod uit China kon ik niet laten liggen”, zo zei hij tegenover de Italiaanse krant Tuttosport.

“Had Axel werkelijk de keuze?”, vraagt zijn begeleider Alain Goblet zich af. “Juventus wou hem nu al, omdat enkele spelers naar de Afrika Cup moeten. En Axel wou best naar Juventus. Maar als jouw baas 20 miljoen euro voor jou kan krijgen, neemt die dan nog vrede met 6 miljoen?” Zenit Sint-Petersburg werkte dus niet mee. “Scheurt Axel morgen zijn kruisbande­n, is zijn carrière misschien voorbij. Ik begrijp dat men het jammer vindt dat hij niet in Europa voor de prijzen gaat, maar China is toch de toekomst. Hij is gewoon een pionier.”

Hoe is het leven daar?

Witsel komt terecht in de NoordChine­se havenstad Tianjin, de op drie na grootste stad van het land, met bijna 16 miljoen inwoners. Het is een van de meest welvarende steden, met veel internatio­nale (ook Belgische) bedrijven. Maar ook een van de meest vervuilend­e, het kampt met een enorm smogproble­em.

Wat Witsel in Tianjin kan gaan doen? “Alles wat hij maar wil”, zegt Arie Haan. De Nederlands­e ex- Anderlecht-trainer had tot februari 2016 vier jaar lang eersteklas­ser Tianjin Teda onder zijn hoede. “Ik heb me nooit verveeld. Het is een leuke stad, met gewel- dige winkelcomp­lexen, uitgaansce­ntra en prachtige appartemen­ten. Met de hogesnelhe­idstrein ben je op een halfuurtje in Peking, waar je nog méér vindt. Al wat Witsel nodig heeft, is een vertaler aan zijn zijde.”

In wat voor club komt

hij terecht?

De nog maar tien jaar jonge club promoveerd­e in 2011 onder de Belgische trainer Patrick De Wilde naar tweede klasse en twee maanden geleden onder oud-wereldkamp­ioen Fabio Cannavaro naar eerste klasse. Het was de Italiaanse coach die Witsel er graag bij wou, en zijn komst werd mogelijk gemaakt door de steenrijke eigenaar Shu Yuhui.

Kan hij Rode Duivel

blijven?

“De Rode Duivels? Dat is voorbij.” Oud-bondscoach Wilfried Van Moer is een van de vele kenners die vrezen dat Witsel geen internatio­nal kan blijven. Begrijpeli­jk, vindt Kevin Oris, de Belgische spits die in 2014 voor eersteklas­ser Liaoning Hongyun uitkwam. “Hij neemt een groot risico want het niveau in China ligt een stuk lager”, zegt Oris.

Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de voetbalbon­d, ziet geen probleem. “Ja, het niveau ligt ginder misschien ietsje lager. Maar Axel zal bij Tianjin het voortouw moeten nemen, de echte patron moeten zijn.”, zegt Van Puyvelde. “Kortom: laten we er niet zo negatief over doen. Axel maakte een keuze en die moeten we respectere­n.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Niet alleen Witsel trekt naar China. Shanghai SIPG betaalde eerder al zo’n 60 miljoen euro voor Chelsea-speler Oscar. De Braziliaan zou er 470.000 euro per week verdienen.
FOTO AFP Niet alleen Witsel trekt naar China. Shanghai SIPG betaalde eerder al zo’n 60 miljoen euro voor Chelsea-speler Oscar. De Braziliaan zou er 470.000 euro per week verdienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium