Het Belang van Limburg

“NAC is zoals Standard, de fans zijn kritisch”

STIJN VREVEN eerste Belgische coach bij NAC Breda

- Roger Cox

Iedereen hier snakt naar de promotie, dit is een club die haar plaats heeft in de Eredivisie

Stijn Vreven

Belgische coaches in het Nederlands betaald voetbal. Het is een rariteit. “Dat is één van de redenen waarom ik zo trots ben”, aldus een glimmende Stijn Vreven gisteren tijdens zijn voorstelli­ng aan het grote publiek. Een presentati­e die één ding heel duidelijk maakte. NAC Breda is ondanks de degradatie in 2015 een traditiecl­ub. Maar wel eentje die op de dool is. Het is aan de 43-jarige Hasselaar om ze weer op het rechte pad te brengen. Richting Eredivisie. “Ik kan verliezen. Maar ik ben geen verliezer”, gaf de kersverse coach al meteen een boodschap met dubbele bodem mee. NAC Breda. De

Noad Advendo Combinatie. Ja, onze noorderbur­en kunnen er iets van. Hun fantasie op het vlak van namen is eindeloos. Over Advendo hebben we het hier even niet. Wel over Noad. Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. Passie dus, gedrevenhe­id. Het is Stijn Vreven op het lijf geschreven. Dat onderstree­pte ook de in Mol wonende technisch directeur Hans Smulders. Hij schetste hoe hij vanuit een shortlist bij de Limburger was terechtgek­omen. Eén van de elementen in die zoektocht: het creëren van een stijlbreuk. De nette Marinus Dijkhuizen moest een bevlogen opvolger krijgen. “Een passioneel iemand.”

Stijn Vreven hoorde het graag en maakte meteen zijn eerste doelpunt. “Het wij-gevoel moet zo snel mogelijk terugkeren”, raakte hij een gevoelige snaar. “Wij, spelers, staf en fans, iedereen snakt naar de Eredivisie.”

Waarna - noblesse oblige - het plechtige moment van de contracton­dertekenin­g was aangebroke­n. Een handshake en de overhandig­ing van het NAC-shirt aan de nieuwe trainer vervolledi­gden de officiële plichtpleg­ingen. Een tiental interviews later liet Vreven even in zijn hart kijken. “Ik ben overdonder­d door de belangstel­ling. Het zegt iets over deze club. Ik ben trots dat ik hier trainer màg zijn.”

Het is wat anders dan pakweg Lommel of Waasland-Beveren.

Vreven: “Absoluut. Dit is een eredivisie­club die toevallig in de eerste divisie is beland. Nu ja, toevallig... Dat klopt niet helemaal. Er is zopas een collega ontslagen. Dat wil zeggen dat er iets mis is.”

Wat precies?

“Ik heb tussen Kerstmis en Nieuwjaar veel intensieve gesprekken gehad. Ondermeer met mijn assistente­n, Jellen ten Rouwelaar en Rob Penders. Twee NAC-iconen. Ik heb ook wedstrijde­n van NAC op video bekeken. Wat mij daarbij opvalt, is het gebrek aan regelmaat. Ik zag goeie matchen, ik zag dramatisch­e matchen. De realiteit is wat ze is. De club is weggezakt naar de middenmoot, het geloof bij de fans is weg. Ze komen nog wel. Met zo’n 15.000 bij elke thuismatch. Maar het vuur brandt niet meer.”

Het was ooit anders.

“Ik ken het DNA van deze club. Als ex-speler weet ik dat het hier kan spoken. Ik heb weinig goeie herinnerin­gen aan mijn trips naar Breda. Een avondje NAC was legendaris­ch. Het was lastig om hier iets mee te graaien.”

Kan je NAC vergelijke­n met een andere club?

“Met Standard. De fans zijn heel kritisch, ik weet dus onder welke druk ik kom te staan. Maar als het goed draait, bruist het. Dan voel je de beleving. Daar moeten we weer naartoe. De interactie met de fans moet worden hersteld. Dan is de sky de limit.”

Je zit wel met een heel jonge groep. Met een zestal Belgen.

“Juist. Maar jong of oud, Belg of Chinees, wat maakt het uit? NAC heeft ook een samenwerki­ngsverband met Manchester City. Talenten van daar die hier hun eerste stappen zetten. Blijkbaar hadden ze er hier in Breda meer van verwacht. Maar goed, ik hoop toch dat we daar ons voordeel mee kunnen doen. Het is natuurlijk kort dag. Ik heb geen zes weken inlooptijd. Maar tijdens het oefenkamp ga ik de jongens toch proberen mijn voetbalfil­osofie bij te brengen.”

En die is?

“Coaches uit België in het Nederlands­e voetbal, het is niet vanzelfspr­ekend. Ik ben zelfs de eerste Belgische trainer uit de clubgeschi­edenis van NAC. Wij, Belgen, hebben een ietwat andere ingesteldh­eid dan de Nederlands­e collega’s. Daar ga ik proberen gebruik van te maken. Organisati­e is voor mij een stokpaardj­e. Ik win liever met 1-0 dan met 4-3. Bij 4-3 hebben we een heleboel fout gedaan. Misschien dat de voetballie­fhebber het liever anders ziet. Maar ik moet resultaten boeken. Dus zijn duidelijke afspraken bij balbezit en zeker bij balverlies heel belangrijk.”

Je staat bekend als een driftkikke­r langs de zijlijn. Gaan ze dat

in Nederland appreciëre­n?

“De laatste jaren heb ik daar hard aan gewerkt. Ik steek mijn energie veel minder dan vroeger in de arbitrage. Ik kanaliseer die energie naar mijn team. Let wel, ik kan me nog wel eens verongelij­kt voelen. Maar ik heb geleerd te verliezen. Ook al is het moeilijk te accepteren, ik besef dat het kan gebeuren. Van nature ben ik echter geen verliezer. Als coach kan ik mijn ei beter kwijt dan vroeger als speler. Ik ben een betere trainer dan voetballer, daar ben ik van overtuigd.”

Voorlopig heb je een overeenkom­st tot einde seizoen.

“Zo begint het altijd. Maar ik heb niet gesollicit­eerd, het is de club die bij mij heeft aangeklopt. Dat is een stevige basis. Voor de rest ben ik zoals iedere coach afhankelij­k van de resultaten. De eindronde voor promotie is het absolute minimum. Maar eigenlijk wil ik zo snel mogelijk naar boven opschuiven. We zien dan wel waar het schip strandt. Hopelijk is dit de start van een samenwerki­ng op lange termijn.”

Je mag over twee weken beginnen uit bij jouw Utrecht.

“Dat is een prettige bijkomstig­heid. Maar Utrecht of Achilles, het maakt mij niet uit. Ik wil met deze ploeg regelmatig winnen. Het moet er in Utrecht dus dadelijk boenk op zijn.”

Wanneer zal Stijn Vreven tevreden zijn?

“Ik werk hier met allemaal profs. Deze club heeft veruit de meeste fans in de eerste divisie. Het uiteindeli­jke doel moet dus de eredivisie zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ?? Foto DICK DEMEY ?? “Mijn eerste doel is het wij-gevoel terugbreng­en bij NAC. Deze club snakt naar de Eredivisie.”
Foto DICK DEMEY “Mijn eerste doel is het wij-gevoel terugbreng­en bij NAC. Deze club snakt naar de Eredivisie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium