Het Belang van Limburg

“Dit wordt BK strandlope­n”

BK VELDRIJDEN IN OOSTENDE DE BIE HEEFT KRITIEK OP PARCOURS

- Guy Van den Langenberg­h

Zondag vindt op de Oostendse Wellington­renbaan het BK veldrijden plaats. Al wordt aan dat ‘rijden’ getwijfeld. Danny De Bie, coach bij Marlux-Napoleon Games, spreekt onomwonden van het Voor hem is dit een parcours op maat van hardlopers Wout van Aert en, in mindere mate, Toon Aerts.

BK Strandlope­n.

Wie zondag nationaal kampioen veldrijden wil worden, moet kunnen lopen of hopen op stormweer. Want enkel dan wordt de lus over het strand van Oostende geschrapt. Gebeurt dat niet, dan ligt er een nu al beruchte en gevreesde loopstrook van om en bij de driehonder­d meter te wachten. Althans, dat is de voorspelli­ng van Danny De Bie, bij Marlux - Napoleon Games actief als coach van niet-lopers Kevin Pauwels, Michael Vanthouren­hout en Eli Iserbyt. De Bie stapte voor uw krant het 2.525m parcours af en vond een omloop in vier delen.

START- EN FINISHZONE

De assepiste waar normaal sulky’s draven, dient komend weekend als start- en aankomstzo­ne. De finish ligt recht voor de hoofdtribu­ne. “Zo’n assepiste, dat is als fietsen over verharde weg”, vertelt De Bie. “De rechte lijn bedraagt zo’n honderdvij­ftig meter. Voldoende om een veilige start te garanderen, breed genoeg om een rechtmatig­e spurt te krijgen. Wordt er gespurt, dan lijkt het mij aangewezen om aan kop te beginnen. Al hangt veel af van tegen wie je tegenstand­er is. En van de windrichti­ng.” Via een kleine brug en de enige strook asfalt verlaten de renners de Wellington­renbaan.

BRUG EN STRAND

Blikvanger bij uitstek BK is de imposante brug over de Nieuwpoort­sesteenweg, kusttram inbegrepen. Acht meter hoog, 129 meter lang, een metalen constructi­e van meer dan 22 ton. “Spectacula­ir en zeker niet te onderschat­ten”, weet De Bie. “Om richting strand te rijden, moet je 38 meter klimmen aan 21 procent.” Maar het zwaartepun­t ligt duidelijk op het strand. De eerste meters na de brug zijn intussen kunstmatig verhard om het op- en afrijden van het strand te vergemakke­lijken. De Bie: “En door de hoge snelheid na de afdaling zal de strook naar de vloedlijn, zo’n vijftig meter, gefietst kunnen worden.” Net voor de vloedlijn draait het parcours rechtsaf. “Aangezien er tussen strand en zee geen publiek mag komen, krijgen de renners de ganse strook ter beschikkin­g. De kortste weg is langs de nadarafslu­iting. Maar daar moet je lopen. Dat gaan ze dus niet doen. Iedereen zal verderop de hardere stroken opzoeken om toch te blijven fietsen.”Maar daarna is fietsen voltooid verleden tijd. De Bie: “Van zodra ze terug het strand opdraaien, is het onherroepe­lijk lopen, met nog twee kunstmatig­e bergjes die daar om god weet welke reden zijn gelegd. De lus is 450 meter lang, ik zie hooguit 150 meter waar ze kunnen fietsen. Tel uit: dat is driehonder­d meter lopen, zonder enige onderbreki­ng. Ik dacht dat deze sport veldrijden heette. Helaas, dit wordt zondag een BK strandlope­n. Als van Aert een goede start neemt, dan kan het zijn dat de Belgische kampioen na een halve ronde wedstrijd is gekend. Driehonder­d meter lopen, dat is er gewoon over.“De Bie heeft zelfs een alternatie­f. “Rij tot aan de vloedlijn en keer meteen terug. Dan fiets je vijftig meter en loop je vijftig meter over het strand. De stad Oostende zal nog altijd tevreden zijn. En ik ook. Dan kunnen ze op de hippodroom nog een extra lus leggen.”

LANGE RECHTE STROKEN

Via de brug komen de renners terug op de renbaan. Wat volgt zijn enkele lange stroken. “Het mag nog veel regenen, modder ga je hier niet krijgen”, voorspelt De Bie. “Maar echt vlot rijden doet het evenmin. De bochten zijn ruim, enkele kleine chicanes gaan de snelheid niet doen dalen. Ik zeg het niet graag maar dit zijn opnieuw stroken op het lijf geschreven van Wout van Aert. Stoort dat mij? Dit parcours is te veel op maat van één renner, vind ik.”

TECHNISCHE ZONE

De slotmeters van het parcours zijn vrij technisch en speelt zich af op de driving range van de aanpalende Wellington golfbaan. “Dit is de technische zone met veel draaien en keren, enkele schuine kanten en nog een kleine trappenpar­tij”, vat De Bie de finale samen. “Iemand als Mathieu van der Poel zou zich hier enorm in zijn sas voelen. Als hier nog enkele renners samen zijn, dan is dit de plaats waar het nog kan gebeuren. Positioner­en zal hier heel belangrijk zijn. Zoals ik al zei: als er gespurt moet worden, dan begin je best aan de leiding. Maar om de eerste plaats gaat er niet gespurt worden, daar ben ik nu al vrij zeker van.”

 ?? FOTO FOTO KURT ??
FOTO FOTO KURT
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Coach Danny De Bie (links) en organisato­r Rik Debeaussae­rt voor de acht meter hoge brug. Inzet: de zandvlakte in Oostende .
FOTO KURT DESPLENTER Coach Danny De Bie (links) en organisato­r Rik Debeaussae­rt voor de acht meter hoge brug. Inzet: de zandvlakte in Oostende .
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium