Het Belang van Limburg

“Wou niet stoppen na blessure”

Roger Federer maakt na zes maanden een geslaagde comeback

- Hans Jacobs

Alsof Zijne Tennishoog­heid nooit is weggeweest: na 179 dagen, zes maanden, is Roger Federer terug. En als het van hem afhangt, nog lang niet definitief weg. Is Roger Federer nog altijd populair? Liefst zesduizend man keek de afgelopen dagen toe hoe Roger Federer alleen maar aan het trainen was. En in zijn eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen, in de Hopman Cup in Perth, Australië, zag 13.500 man verlekkerd toe hoe de 35-jarige Zwitser behoorlijk vlot de Brit Dan Evans met 6-3, 6-4 klopte. Hij kreeg een staande ovatie. Hij oogde redelijk fit, kwam vaak aan het net. Federer: “Ik was vooraf toch nerveus. Het ging beter dan verwacht. Het was behoorlijk emotioneel om weer op de baan te stappen.”

Zijn laatste wedstrijd dateert van de halve finales van Wimbledon vorig jaar, toen hij sneuvelde tegen jonge leeuw Milos Raonic. Nadien was hij lange tijd op de sukkel met zijn knie. Met pijn in het hart zei hij af voor onder meer de Olympische Spelen van Rio en de US Open.

Inmiddels is het voormalige nummer één van de wereld afgezakt naar plaats zestien. Maar niet die eerste plaats houdt hem bezig, wel de drive om nog een hoofdrol te spelen in grandslamt­ornooien. Ook al is hij met zeventien grandslamt­ornooien nu al de recordhoud­er aller tijden. “Het zou mooi zijn om nog één grandslamt­ornooi te winnen. Of drie, vier of vijf, wie weet. De concurrent­ie is toegenomen, maar ik zal het in elk geval proberen.” Hij wil nog zeker drie, vier jaar doorgaan.

En er is nog een andere motivatie. “Ik wilde mijn loopbaan niet beeindigen met een blessure omdat ik mijn kinderen in bad deed. Ik heb tijdens mijn revalidati­e een fantastisc­he tijd met mijn familie doorgebrac­ht, maar ik moet toegeven dat ik het tennis heb gemist.”

Goffin door in Doha

Onvermijde­lijk zal hij dan ergens David Goffin tegenkomen. Als nummer elf van de wereld neemt ook hij deel aan de toptornooi­en. Als voorbereid­ing op de Australian Open won hij in Doha zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Ook al was het niet de beste Goffin, hij klopte de Nederlande­r Robin Haase in twee sets: 7-6, 6-2 in anderhalf uur.

Goffins maat en de tweede tennisbelg, Steve Darcis, lijkt terug van weggeweest. Na een pleiade van blessures en operatie staat hij opnieuw mooi in de top honderd van de wereld. Gisteren kwalificee­rde Darcis (ATP 86) zich in het Indiase Chennai vlot voor de tweede ronde na winst tegen de Kroatische kwalificat­iespeler Nikola Mektic (ATP 331). Na precies een uur was de wedstrijd afgelopen.

 ?? FOTO EPA ?? Federer wil nog zeker drie tot vier jaar spelen.
FOTO EPA Federer wil nog zeker drie tot vier jaar spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium