Het Belang van Limburg

Dertiger in coma na horrorcras­h

ANDERE INZITTENDE­N LICHTGEWON­D BIJ VAL VAN 9 METER AAN SLUIS

- Hanne DE BELIE

Een paar schrammen en enkele kneuzingen: als bij wonder kwam Pieter Moers (31) uit Hasselt zo goed als ongehavend uit de auto die tijdens oudejaarsn­acht 9 meter naar beneden donderde aan het sluizencom­plex van Godsheide. Ook bestuurste­r Sibel (33) was slechts lichtgewon­d. De jonge vader Koen Kenens (32) uit Hasselt, die op de achterbank zat, is nog altijd kritiek. “Hij wordt in een kunstmatig­e coma gehouden”, vertelt Pieter.

2017 was nog maar net gestart toen Hasselaren Pieter en Koen in de wagen van Sibel C. (33) uit Heers stapten om nog een laatste glas te gaan drinken in discotheek Versuz. Het drietal kwam van een feestje bij vrienden in de Zandstraat iets verderop, toen ze kort na vier uur crashten aan het sluizencom­plex van Godsheide. De auto vloog door de vangrail en kwam negen meter lager terecht, net niet in het water van het Albertkana­al.

IJsplek

Pieter Moers kwam er met de schrik vanaf. “We waren op ons gemak aan het rijden en intussen wat aan het zeveren”, vertelt hij. “Sibel zat aan het stuur, ik zat naast haar en was naar achter gedraaid richting Koen. Sibel is beginnen te remmen voor het kruispunt, maar dan zijn we gewoon rechtdoor gevlogen. Ik denk dat ze iets te laat geremd had en dat er ijs moet gelegen hebben. Anders kan het niet dat we zo schoven. We zijn tegen de vangrail tot stilstand gekomen. Net toen we dachten dat het gedaan was, zijn we gekanteld en naar beneden getuimeld. De auto is schuin op de grond neergekome­n, eerst op de dakrand aan mijn kant en dan was er een tweede slag aan de achterkant van de wagen. De airbag heeft mijn leven gered. Koen heeft de impact van die tweede slag volledig gehad.”

Koen Kenens is nog steeds kritiek. Naast twee klaplongen en gebroken ribben, is er ook een ruggenwerv­el geraakt. Hij wordt sinds zondag in een kunstmatig­e coma gehouden. “Koen riep dat ik hem moest helpen, maar ik durfde niet goed aan hem komen”, zegt Pieter. “Ik heb hem vooral proberen kalm te houden. De hulpdienst­en waren gelukkig heel snel ter plaatse. Ik denk dat het nog geen vijf minuten geduurd heeft. Ik heb met Koen gesproken tot ik zelf in de ambulance werd gelegd. In het ziekenhuis hebben ze hem dan in een kunstmatig­e coma gebracht. Voor de pijn, maar ook omdat hij dan beter zou kunnen herstellen. Er zijn een paar ingewanden geraakt en ze hebben een pin in zijn rug gestoken. Stress zou niet goed zijn voor zijn herstel. Hij mag zich niet opjagen en vooral niet bewegen. De dokters zeiden dat ze hem vier dagen in coma gingen houden. Pas als hij wakker wordt, zullen we meer weten.”

Engelbewaa­rders

Pieter en Sibel mochten na een controle in het ziekenhuis naar huis. Dat zij er zo goed uitkomen, is een klein wonder. “Mijn vader is het wrak zondagocht­end gaan ophalen”, zegt Pieter, die zelf zaakvoerde­r is van Takelwerke­n Moers in Hasselt. “Als ik het wrak zie, besef ik hoeveel geluk ik gehad heb. Ik heb verschille­nde engelbewaa­rders. Door de slag is het panoramisc­h dak gesneuveld, waardoor ik al uit de auto was toen die verder wegrolde. Ik droeg geen gordel. Maar dat ik meteen uit de wagen was, is mijn geluk geweest denk ik. Sibel had wel een gordel aan: zij is bont en blauw van de gordel, maar heeft verder niets. Hoe het precies is kunnen gebeuren, weet ik niet. Maar we reden zeker niet te snel. Sibel kende de plek niet. Ik denk dat het de eerste keer was dat ze daar kwam. Als ik beter had opgelet, had ik misschien nog kunnen zeggen dat ze moest oppassen. Ik hoop echt dat het goedkomt met Koen. Hij is in februari pas papa geworden... Het enige wat we op dit moment kunnen doen, is afwachten. En kaarsjes branden voor Koen.”

Het enige wat we op dit moment kunnen doen, is afwachten. En kaarsjes branden voor Koen

Pieter MOERS

 ?? FOTO KH ?? De vader van de lichtgewon­de Pieter Moers (31) ging zelf het wrak ophalen met zijn Takelwerke­n Moers.
FOTO KH De vader van de lichtgewon­de Pieter Moers (31) ging zelf het wrak ophalen met zijn Takelwerke­n Moers.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De wagen van de vrienden landde negen meter lager, net niet in het kanaal.
FOTO TOM PALMAERS De wagen van de vrienden landde negen meter lager, net niet in het kanaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium