Het Belang van Limburg

Guigoven heeft na jaren toch jeugdhuis

Chiro zamelt dit weekend geld in voor inrichting

- Francis CROES

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar de afgelopen dagen is in Guigoven een nieuw jeugdheem neergezet naast buurthuis Den Hamel. Na een faillissem­ent vier jaar geleden, waren er wel kelders, maar de bouw van het jeugdhuis werd op de lange baan geschoven. Op de kelders zijn nu kant-en-klare units neergezet, waar een gevelsteen tegen gemetseld wordt. Dit voorjaar moet alles klaar zijn. Bouwheer van het nieuwe jeugdhuis is de vzw Bra Chique, waarin de chiroleidi­ng, jeugdraad, oudleiding en ouders van de Chiroleden van Guigoven zetelen. De eigen financieri­ng -zo’n 500.000 eurogebeur­t hoofdzakel­ijk via een doorgeefle­ning van de gemeente. “Het nieuwe jeugdhuis is een functionee­l gebouw zonder al te veel tierlantij­ntjes” zegt Pieter Konings, voorzitter van de jeugdraad en lid van vzw Bra Chique. “De bestaande kruipkelde­r is over de helft van het oppervlak verhoogd tot 220 cm. Zo hebben we droge stockageru­imte van ongeveer 120 m2 voor de vele materialen van de jeugdveren­iging die vandaag nog her en der opgeslagen liggen. Er is voorts een lokaal voor de leiding, een bergruimte en een sanitair blok. Aan de andere kant bevindt zich een multifunct­ioneel gedeelte met vier ruimtes: een grote ontmoeting­sruimte, een kleine ruimte met een keukentje, en twee knutsel/vergaderlo­kalen. Er wordt ook nog een hellend vlak gecreëerd om het gebouw goed toegankeli­jk te maken. Door een combinatie van trappen en een hellend vlak ontstaat aan de voorzijde ook een klein atrium. De kant-en-klare units zullen nu nog een roodbruine gevelsteen krijgen, zodat ze beter in de omgeving passen. Rond het gebouw wordt een creatieve speelruimt­e aangelegd. Aan de achterzijd­e komt een verharde speelzone en een grasveld. De achterzijd­e komt, via een wandelpad, uit op de nieuwe woonwijk en de rest van het dorp.”

Borrel

De Guigovense vereniging­en organisere­n zaterdag een nieuwjaars­borrel ten bate van de verdere inrichting van de jeugdlokal­en. Een dag later houdt Chiro Spratike Guigoven-Vliermaal een sterrentoc­ht doorheen het dorp om nog wat extra geld in te zamelen voor de inrichting van hun nieuwe heem.

“Als de bouwwerken helemaal klaar zijn, zal de vzw Bra Chique de lokalen beheren”, zegt voorzitter van de vzw Johny Fourier. “Het gebouw is multifunct­ioneel en kan immers door de hele dorpsgemee­nschap gebruikt worden. Dit zal uiteraard gebeuren in overleg en in samenwerki­ng met de leiding van Chiro Spratike.”

 ?? FOTO FRCR ?? De units zijn op de bestaande kelders gezet. Nu wordt er nog een baksteen tegen gemetseld.
FOTO FRCR De units zijn op de bestaande kelders gezet. Nu wordt er nog een baksteen tegen gemetseld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium