Het Belang van Limburg

Limburgers bouwen weeshuis in Kenia

‘Sweet Children’s Hope Foundation’ zoekt nog extra centen

- Dirk JACOBS

Annita Mwicigi, Marleen Durwael en haar man Marc Timmermans vertrekken morgen richting Kenia. In de stad Naivasha, ook de geboortepl­ek van Annita, bouwen de Limburgers zelf een weeshuis voor veertig kinderen. “Anders sterven ze echt in de goot”, zegt de Hasseltse Marleen. “We hebben het met eigen ogen gezien. Ik werd er gek van.”

“Ik heb meteen tegen Marc gezegd: ‘daar gaan we iets voor doen’. Op een feest nota bene, waar ik in een huilbui schoot toen ik het verhaal vertelde. Annita uit Nieuwerker­ken kennen we al langer, die zat tegenover ons. Meteen hadden we een ‘partner in crime’. En Alkenaar Marnik Manshoven, die peter is van een Ethiopisch adoptiekin­dje, hoorde ons verhaal en was ook meteen mee”, vertelt Marleen.

In juni richtten de Limburgers hun ‘Sweet Children’s Hope Foundation’ op, met één droom: een weeshuis bouwen in Kenia. De grond in Naivasha hadden ze meteen. De familie van Annita was er eigenaar van en meteen ‘verkocht’. Dolgelukki­g dat ook zij kunnen helpen. En Annita’s zus Sarah, die er vlak naast woont, is de lokale poot van de organisati­e. “Super belangrijk”, weet Marleen. “Op die manier hebben we iemand die we voor tweehonder­d procent vertrouwen en die bovendien de werken dagelijks kan volgen.”

Mosseldag

Sinds juni zijn Marleen en co. bijna dagelijks in de weer. “We hebben al een mosseldag georganise­erd, er zijn 500 bokalen zelfgemaak­te confituur de deur uit, er was een viswedstri­jd, een brunch en we zijn nog lang niet klaar. Zo’n 40.000 euro hebben we nodig voor de bouw. Daarvan hebben we inmiddels 13.000 euro binnen en enkele sponsors hebben ons nog mooie dingen toegezegd, vaak ook materiële steun. Want voor de inrichting is nog eens 20.000 euro nodig.”

De plannen zijn intussen klaar en de fundering van het weeshuis ligt er al. Morgen komen de Limburgers aan voor de eerstestee­nlegging. “Daar willen we graag bij zijn. En dan blijven we een kleine twee weken. Marc op de werf om te helpen, hij heeft ons huis ook gebouwd, en wij om te vergaderen en rond te kijken.” Annita heeft haar medestrijd­ers wel al gewaarschu­wd: het project gaat voor alles. “Iedereen beseft: voor deze kinderen is het dit, of in de goot sterven, echt. Weet je dat er zelfs mensen hun kinderen langs de straat leggen in de hoop dat wij ze als wees aanzien en ze meenemen?”

Op het terrein bouwt de ‘Sweet Children’s Hope Foundation’ twee gebouwen. “Omdat jongens en meisjes er wettelijk tien meter uit mekaar moeten blijven om te slapen”, legt Marc uit. “De twee blokken bouwen we zo dat er telkens plaats is voor 20 kinderen in elke slaapzaal. En als we ooit nog geld hebben, dan kunnen we die ruimtes eenvoudig uitbreiden tot het dubbele.”

Meter en peter

“Per kind voorzien we maandelijk­s een kost van 60 euro, waarvoor we een meter en peter zoeken, die elk 30 euro willen bijdragen. Of ietsjes meer, want ziekenhuis­kosten lopen er echt torenhoog op. En via onze facebookpa­gina zullen we de mensen laten zien dat er iets gebeurt met het geld.”

info via ‘Sweet Children’s Hope Foundation’ op Facebook

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Marleen Durwael bouwt met haar man Marc Timmermans en Annita Mwicigi een weeshuis.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Marleen Durwael bouwt met haar man Marc Timmermans en Annita Mwicigi een weeshuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium