Het Belang van Limburg

Hogere premie voor geboorte en straatfees­ten

-

Budget: De raad keurde het budget 2017 en de herziening van het meerjarenp­lan 2014-2019 goed. “Door een lichte stijging van de inkomsten uit de personenbe­lasting en de lagere kosten voor de brandweer hebben we ruimte om iets te doen voor de bevolking. Ook de afschaffin­g van het gemeenteli­jk onderwijs geeft ons meer mogelijkhe­den. Daarnaast gaan we fors investeren en bouwen we onze schuld verder af”, zegt burgemeest­er Lismont. De meest in het oog springende maatregel is een verlaging van de jaarlijkse gemeenteli­jke dienstenbe­lasting met 25 euro per belastingp­lichtige. Verder komt er een vrijstelli­ng voor de eerste 10KW op de belasting op de drijfkrach­t van motoren. De geboortepr­emies worden verdubbeld, de toelage voor straatfees­ten verhoogd, er worden jobstudent­en aangenomen in de groendiens­t en de prijs van de maaltijdch­eques voor gemeentepe­rsoneel wordt opgetrokke­n. Voor de laagste barema’s gemeentepe­rsoneel worden er ecocheques ingevoerd, naast een verstoring­stoelage voor wie onverwacht wordt opgeroepen. Er komt ook een nieuwjaars­receptie voor alle inwoners. De schuld wordt afgebouwd tot

9,2 miljoen.

Investerin­g: Er wordt in totaal voor

2,2 miljoen euro geïnvestee­rd, waarvan 800.000 euro wordt betoelaagd. Daarvan gaat 52.000 euro naar de kerkfabrie­ken, 44.500 euro naar verbeterde mobiliteit, 500.000 naar de aanleg van een sportterre­in in Montenaken, 650.000 naar de uitwerking van het woonprojec­t Dorpskoute­r en 35.000 naar het nieuwe dak voor de sporthal. Er zal ook geld gaan naar het plaatsen van gemeenteli­jke infoborden.

De oppositie zag deze maatregele­n vooral als onnodige cadeaus. “De schuldafbo­uw gaat te traag en ligt boven de inkomsten van een heel jaar”, vond Gert Houbey (CD&V). “Waarom geen investerin­g in onze ontmoeting­sruimtes? En waarom wordt het kerkenplan niet grondig uitgewerkt?”

Kristof Schiepers (Open Vld) zag enkele lichtpunte­n, maar had ook kritiek. “Ik ben blij met de communicat­ieborden en het afschaffen van de pestbelast­ing op drijfkrach­t, maar de verhoging van de geboorteen straatfees­tpremies is een brug te ver.”

Schepen: Geert Moyaers legde de eed af als nieuwe schepen. Zoals afgesproke­n bij het begin van de legislatuu­r volgt hij Annick Princen op die voorzitter van het OCMW wordt. Hij krijgt de bevoegdhed­en Ruimtelijk­e Ordening, Jeugd, Communicat­ie, Landbouw en ICT.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium