Het Belang van Limburg

Tsunami van sequels en remakes overspoelt cinema Zorgt onderlinge concurrent­ie van superprodu­cties voor bloedbad in Hollywood?

- Chris CRAPS

Al enkele jaren krijgen we steeds meer peperdure sequels en remakes te zien op het grote scherm. Maar voor 2017 mag u zich verwachten aan een heuse tsunami. De concurrent­ie zal moordend zijn, en het is niet uitgeslote­n dat we dit jaar te maken krijgen met een implosie van de filmindust­rie in Hollywood. Een gemiddelde superhelde­nfilm kost al snel 150 miljoen dollar. Daarbij moet u ook nog ruwweg 100 miljoen dollar voor promotie tellen. Wereldwijd komt het gros van deze blockbuste­rs wel uit de kosten, maar dan moet de concurrent­ie het toelaten. Het aantal remakes en sequels ligt dit jaar met 45 stuks lichtjes hoger dan de 42 in 2016. Maar binnen die categorie is het gemiddelde budget met zo’n 10 procent gestegen. Sommige films behoren tot de duurste aller tijden. Vanaf eind maart komen al die films een na een uit, met een serieuze file vanaf eind mei tot juli. In de drukste periode hebben die producties één week om zich te bewijzen, tenzij ze zoals ‘Titanic’ twintig geleden ‘benen hebben’. De grote studio’s maken voorlopig nog heel veel winst, ook al daalt het aantal toeschouwe­rs en stijgt de prijs van het bioscoopti­cket. Maar veteranen Steven Spielberg en George Lucas hebben drie jaar geleden al voorspeld dat het feestje niet zal blijven duren.

Flop

De vraag is dus wanneer die sequel-en-remake-industrie zal imploderen. Sommige media denken dat het zover zal zijn in 2018, wanneer nóg meer peperdure remakes en sequels in omloop komen. Maar het kan ook zijn dat er al dit jaar bloed vloeit. Want wat als een zeer dure sequel gigantisch flopt? Een ‘Heaven’s Gate’-scenario is dan perfect mogelijk: het floppen van deze western van Michael Cimino betekende in 1980 het einde van de illustere studio United Artists, ooit nog opgericht door Hollywoodc­oryfeeën als Charlie Chaplin.

Johnny Depp-effect

De eerste sequel van het jaar, ‘XXX: Reactivate­d’ komt al uit op 1 februari, wanneer de concurrent­ie nog niet echt wakker is. Al kan er een beetje weerwerk verwacht worden van ‘Fifty Shades Darker’ en ‘The Lego Batman Movie’. Vanaf begin maart moeten de grote sequels zich echter in hun eerste week bewijzen. De 127 miljoen dollar dure Wolverine-sequel ‘Logan’ (uit op 1 maart) krijgt een week later het King Kong-vervolg ‘Kong: Skull Island’ (budget: 190 miljoen dollar) in zijn vaarwater. Daarna volgen ‘King Arthur’, ‘Power Rangers’, ‘Beauty and the Beast’ en ‘Ghost in the Shell’. Verjaar wacht wordt dat ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ vanaf april de grote slokop wordt. Wat zal de impact van die film dan zijn op ‘Fast & Furious 8’?

De grote studio’s zullen pas echt beginnen zweten wanneer ‘Pirates of the Caribbean 5: Dead Man Tell No Tales’ op 26 mei uitkomt. Zal Disney het budget van zo’n 320 miljoen dollar kunnen recuperere­n als het Johnny Depp-effect uitgewerkt blijkt en een week later ‘Wonder Woman’ het publiek wegkaapt? Nog een week later is het de beurt aan ‘The Mummy’ met Tom Cruise en daarna volgt ‘Transforme­rs 5: The Last Knight’.

Drukke zomer

In juli zal een gevecht geleverd worden tussen ‘War for the Planet of the Apes’, ‘Cars 3’, ‘Despicable Me 3’, ‘Spiderman: Homecoming’ en vooral ‘Dunkirk’. Kan deze klassieke oorlogsfil­m met een enorm budget maar zonder grote namen - One Direction-zanger Harry Styles maakt er wel zijn acteerdebu­ut in - enkel teren op de faam van regisseur Christophe­r Nolan? En het is bang afwachten hoe ‘Valerian and the City of a Thousand Planets’, een 180 miljoen dollar dure productie van Fransman Luc Besson, zal presteren tussen al die Amerikaans­e monsterpro­ducties. Vanaf midden augustus lijkt een blockbuste­r-luwe periode aangebroke­n. Maar in de periode oktober en november komt er een opflakkeri­ng met ‘Kingsman: the Golden Circle’, ‘Blade Runner 2049’, ‘Thor: Ragnarok’, ‘Justice League’, ‘Coco’ (Pixar) en ‘Murder on the Orient Express’. Het filmjaar 2017 belooft dus slecht nieuws voor de artistieke mainstream­films, die nu helemaal in de verdrukkin­g komen, en desastreus nieuws voor cinefielen die originele films willen zien. In die context lijkt een implosie van de Hollywood-industrie misschien een goede zaak.

 ?? FOTO'S ISOPIX/DISNEY ?? De concurrent­ie in de bioscoop is moordend: eind mei nemen ‘Wonder Woman’, Jack Sparrow (‘Pirates of the Carribean 5’) en de Transforme­rs het tegen mekaar op.
FOTO'S ISOPIX/DISNEY De concurrent­ie in de bioscoop is moordend: eind mei nemen ‘Wonder Woman’, Jack Sparrow (‘Pirates of the Carribean 5’) en de Transforme­rs het tegen mekaar op.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium