Het Belang van Limburg

“Mijn ouders maakten zich grote zorgen”

Tom Waes openhartig in ‘Het Huis’

- Raymond DE CONDÉ

In ‘Het Huis’ is vanavond Tom Waes (48) te gast: een van onze beste en populairst­e tv-makers, van wie op 29 januari - ook op Eén - het derde seizoen van ‘Reizen Waes’ begint. Voor één keer zijn er drie ‘mystery guests’ te gast in ‘Het Huis’: broer Sam en de ouders. Tijd voor een feestje, want pa Waes was de dag van de opname jarig. In geen enkele aflevering van ‘Het Huis’ werd er zoveel gelachen als in deze. In de biechtkame­r krijgt Tom op het einde van de aflevering van Eric Goens geen vragen meer, want hijwaseerd­eralzoopen­hartigdate­r niks meer te vragen valt. Waes vertelt zelfs wanneer hij verwekt is: op Valentijns­dag. “Daar wordt in onze familie altijd om gelachen. Het mooie is dat ik op 7 november verjaar en mijn één jaar jongere broer Sam op 14 november. We zijn dus allebei Valentijns­kinderen.” ( lacht)

Je hebt een merkwaardi­g parcours afgelegd: portier in een discotheek, daarna werkzaam in een discotheek, duiker, dan een café en vervolgens televisie.

“Als buitenwipp­er van Café d’Anvers heb ik de meeste mensenkenn­is opgedaan. Een portier moet kunnen inschatten wie binnen mag en wie voor problemen zou kunnen zorgen. Ik heb niet één keer mijn vuistenmoe­tengebruik­en,omdatik het altijd psychologi­sch aanpakte. Tegenwoord­ig zou je daar waarschijn­lijk met een kogelvrij vest moeten staan maar toen ging het er nog gemoedelij­k aan toe.”

Je bent per toeval bij de televisie terechtgek­omen.

“Als ik het daarover met vrienden

Tom WAES heb, noemen ze dat soms ‘chance’. Ik noem het liever geforceerd geluk. Iedereen krijgt in zijn leven op een bepaald moment wel een kans. Veel mensen laten die kans voorbijgaa­n, ik heb ze met beide handen gegrepen. Via Tom Lenaerts ben ik destijds bij Bart De Pauw terechtgek­omen, die een nieuweling zocht voor de redactie van ‘De Quizmaster’ bij Woestijnvi­s. Dat klikte meteen. In die quiz moesten er ook allerlei rolletjes worden gespeeld. Dat deed ik dan en Erik Van Looy moest die filmpjes monteren. Via hem kreeg ik een rolletje in ‘De Zaak Alzheimer’. Later was ik in ‘Het Geslacht dePauw’eenvandetw­eebroersva­n Bart De Pauw. Acteren heb ik altijd heel graag gedaan: in ‘SM-rechter’, gastrollet­jes in ‘Flikken’ en ‘Aspe’,... Dit jaar mag ik trouwens voor het eerst een hoofdrol vertolken, die van undercover­agent in een politieser­ie op Eén. Hans Herbots gaat die regisseren. We weten er nog maar heel weinig over - ‘Undercover’ is een werktitel. Vanaf mei gaan we draaien.”

In ‘Het Huis’ gaat het ook over je tumultueuz­e schoolcarr­ière: drie keer het vierde middelbaar moeten doen en van school gestuurd in het atheneum waar je moeder les gaf.

“Als puber was ik een pestkop: de leraren psychologi­sch tergen, allerlei kattenkwaa­d uithalen, het kot afbreken.”

Als u een brave leerling was geweest en hogere studies had gedaan, was u misschien niet zo ver geraakt.

“Mijn ouders hebben zich daarover destijds toch grote zorgen gemaakt. Ze wisten dat ik geen domkop was maar dat ik mijn verstand verkeerd gebruikte. Het ergste dat ik ooit heb aangericht, was dat we gingen joyriden met de wagen van bompa toen de grootouder­s met vakantie waren. In de garage hadden ze de oliedop niet vastgedraa­id en we hebben de motor toen helemaal kapotgered­en.Mijnvaders­tonderopda­tikde kosten volledig zou terugbetal­en: 150.000 frank. Daar ben ik twee zomerseizo­enen voor gaan werken als ober. Een afdoende les in verantwoor­delijkheid. Achteraf bekeken, vindikhett­ochjammerd­atikhogere studies gemist heb. Het had vooral mijn ouders veel miserie bespaard. ( lacht) Als ik nu naar mijn kinderenki­jk,dieallebei­hogerestud­ies doen, vind ik dat toch beter.”

Als puber was ik een pestkop: de leraren psychologi­sch tergen, allerlei kattenkwaa­d uithalen, het kot afbreken

Het heeft je niet verhinderd om ‘De Slimste Mens ter Wereld’ te worden in 2015.

“Het beste rapport dat ik ooit heb gehad. Dat heb ik toen ook gezegd, ik ben niet beschaamd om daarover te spreken. Het is deel van wie ik ben.”

Het Huis’, Eén, 20.40 uur

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium