Het Belang van Limburg

Puppy gaat in overdrive

OP PAD MET DE DIERENFLUI­STERAAR

- Dany Grosemans Dierengedr­agstherape­ut 0475/97.10.11 www.dierengedr­ag.be

Naam: Pax

Leeftijd: 12 weken Ras: cane corso Geslacht: teef Eigenaar: familie Keunen-Schoefs uit Sint-Truiden

Probleem: Als deze puppy iets wordt verboden, reageert ze in overdrive en doet ze achtereenv­olgens wel 5 verschille­nde dingen waarvan ze weet dat dit niet mag.

Deze baasjes bellen mij met de vraag of ik hen advies over hun puppy wil geven, ook als er zich niet direct een probleemge­drag stelt. “Ter voorkoming”, zeggen ze. Natuurlijk kan dat. Maar uit ervaring weet ik dat alle honden wel een gedrag vertonen waarmee hun bazen het moeilijk hebben.

Een paar dagen later, bij mij thuis, overvallen de baasjes mij met een lijst van gedraginge­n die de hond vertoont en die hen momenteel toch wat parten spelen. Zo vertellen ze dat de puppy een heel druk karakter heeft. Ze is niet moe te krijgen en gaat nooit vanzelf ergens liggen om te rusten. Ze is niet te stoppen. Haar straffen maakt het nog erger.

Als gedragsthe­rapeut zijn er twee dingen die hier voor mij belangrijk zijn. Een: De hond is een cane corso. Dit is een eeuwenoud ras dat je weinig ziet in België. Tot 20, 30 jaar geleden werden ze in Italië gefokt als bewaker van het erf en als beschermer van vee tegen wolven en veedieven. Twee: De hond is in dit geval nog zeer jong. Ik vertel de bazen dat ze blij mogen zijn dat de puppy zo actief is. Ze kijken mij verbaasd aan. De meeste puppies van het dogachtige type, zoals een cane corso, zijn in hun prille jeugd veel te stil. Ze groeien snel en hebben daardoor geen energie over om nog veel andere dingen te doen. Veel puppies van zwaardere rassen brengen hun jeugdmaand­en al slapend door. Pas als de grootste groeispurt voorbij is, worden ze actiever. Maar vaak zijn ze dan al 10 maanden oud. Daardoor missen ze veel socialisat­iemogelijk­heden. Net in de periode waarin socialisat­ie nodig is. Zeker een cane corso, een ras dat van nature wantrouwig tegenover vreemde mensen is, heeft op jonge leeftijd veel ontmoeting­en nodig. Overal mee naartoe nemen dus en heel veel contact met mensen

Een actieve pup heeft nog een voordeel. Door zijn dadendrang drijft hij zijn bazen tot wanhoop. Maar tegelijker­tijd geeft een actieve puppy hen de kans om zich als baas te bewijzen. Je kan makkelijke­r een puppy van je suprematie overtuigen dan een sterke volwassen dog. Actief zijn is geen probleem. Als de baasjes maar kalm en zonder veel woorden reageren. Bij het vertrek zeg ik de bazen dat ik blij ben met de naam van hun pup. Ik zie veel eigenaars met een hond die probleemge­drag vertoont. Hoe verwonderl­ijk is dat als ze hem de naam Brutus, Hercules, Rambo of Napoleon hebben gegeven? Dan liever Pax. De puppy die de lieve vrede nooit zal verstoren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium