Het Belang van Limburg

Haat en sympathie

-

Vandaag wordt in Houthalen Kerim Akyil begraven. Het wordt een emotionele plechtighe­id. Omdat hij één van de 39 slachtoffe­rs was van de aanslag tijdens nieuwjaars­nacht op de nachtclub Reina in Istanboel. En nog meer omdat zijn dood aanleiding gaf tot haatberich­ten via de sociale media Facebook en Twitter, genre “Wéér 1 moslim minder, doe zo voort.” Het doet terugdenke­n aan de 15-jarige Ramzi Kaddouri uit Genk. Hij verongeluk­te tijdens zijn vakantie in Marokko met zijn quad. Ook toen waren er haatberich­ten.

Zeggen die haatberich­ten iets over ons Vlamingen? Zijn we nu allemaal racisten? Aan de reacties op de reacties te zien, blijkbaar wel. “Arm Vlaanderen”, heet het dan. Toch lijkt enige nuance hier op zijn plaats. Er waren die haatberich­ten. Maar ze verzonken in het niets afgezet tegenover het veelvoud aan reacties van medeleven met de familie van Kerim Akyil. Op de website van onze krant noteerden we 361 reacties, allemaal warme reacties van sympathie en medeleven. Er zat geen enkel haatberich­t tussen. Op de websites van onze collega’s zagen we hetzelfde. Ook dit moet geweten zijn.

Hoe dan ook en meer algemeen, er zijn haatberich­ten en het ziet er niet naar uit dat dit in het huidige klimaat van vluchtelin­genstromen en fundamenta­listische islamterre­ur snel zal teruglopen. Het zijn gebeurteni­ssen en fenomenen die emoties oproepen die men snel kan ventileren via de sociale media. Schaamte is er niet, men weet dat gelijkgest­emden de boodschap verder zullen verspreide­n.

Dit is een betreurens­waardige evolutie. En dan dringt zich de vraag op hoe we dit kunnen stoppen. We vrezen voor het antwoord. Het gelijkekan­sencentrum Unia maakte afspraken met Facebook en Twitter om haatberich­ten te verwijdere­n. Dat moet in principe binnen de 24 uur gebeuren nadat dit gemeld is. Dan is het al veel te laat, berichten op sociale media verspreide­n zich als een lopend vuurtje. Bovendien zorgen haatberich­ten voor tegenberic­hten waarin die haatberich­ten worden afgekeurd, maar die deze haatberich­ten ongewild ook verder verspreide­n. Een mogelijke oplossing is een juridische aanpak van wie haatberich­ten post. Al is het wel de vraag of dit niet botst met de vrijheid van mening en het recht om die te uiten. Het is een subtiele oefening. Men zou ook aan het onderwijs kunnen vragen dat ze onze jonge mensen bewust leren omgaan met sociale media. Alhoewel. In feite begint het allemaal bij onszelf. “Doe een ander niet aan wat je zelf niet wil”, is het devies van moraalfilo­sofe Kathleen Gabriels. Dit lijkt ons inderdaad nog het beste uitgangspu­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium