Het Belang van Limburg

Buurtbewon­ers Meeuwerkie­zel eisen extra maatregele­n: “Ze blijven te hard rijden”

-

“Werkelijk niemand houdt zich hier aan de verplichte 70 km per uur, er wordt nog steeds te snel gereden. Probeer dan maar eens veilig over te steken, zeker als rusthuisbe­woner”, zegt Jan Vandormael, die bij de plaats woont waar Mia maandag van het zebrapad werd gereden. Tijdens hoorzittin­gen naar aanleiding van de heraanleg opperde Jan het idee om een voetganger­sen fietserstu­nnel onder de Meeuwerkie­zel te bouwen. “Dat werd weggelache­n. Zelfs een verkeersdr­empel of snelheidsr­emmende kussens werden niet weerhouden. Nochtans zal het verkeer hier enkel nog toenemen met de komst van Triamant (nieuw zorgprojec­t voor senioren, nvdr.).”

Verkeersli­chten met knop

De familie Martens, die ook bij de weg woont, kende Mia Vermeulen goed. “Vreselijk wat haar is overkomen. Ze had gerust 100 jaar kunnen worden. Zo’n sympathiek­e en kranige vrouw. De herinricht­ing van de Meeuwerkie­zel is niet slecht: er is nu een veilig fietspad en op de middenberm is er een rustpunt zodat je niet meer in één keer de weg over moet, zoals vroeger. Maar verkeersli­chten - met een drukknop voor voetganger­s, zoals bij de school - zijn zeker het overwegen waard.”

“Onderzoek afwachten”

Volgens Jean Conings, directeur van zorgcentru­m Gerkenberg, en de Breese burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V) is de Meeuwerkie­zel nu veiliger dan voor de herinricht­ing. “We wachten de bevindinge­n van de politie af om te reageren.” De vraag van de buurtbewon­ers om verkeersli­chten met een drukknop te plaatsen, neemt Van der Auwera mee in het overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer. Snelheidsc­ontroles gebeuren hier al op regelmatig­e basis, luidt het. Ook Wegen en Verkeer wacht het politieond­erzoek af om te reageren op de vraag naar nieuwe maatregele­n. “De maximumsne­lheid is verlaagd tot 70 km per uur en er is een middenberm met veilige oversteekp­laats. Na drie jaar volgt er een objectieve evaluatie van deze infrastruc­tuurwerken. Indien nodig komen er aanpassing­en”, zegt Dieter Van Den Langenberg­h van Wegen en Verkeer Limburg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium