Het Belang van Limburg

“Mijn zoon is hier geboren en getogen”

Enkel verbolgen reacties en onbegrip tegen haatreacti­es na dood Kerim Akyil (23)

-

Ali Akyil, die in de nieuwjaars­nacht zijn zoon Kerim verloor tijdens de schietpart­ij in de discotheek, reisde eerder deze week met enkele familieled­en naar Istanboel om zijn zoon te identifice­ren. De vader was nog maar net weer in het land of hij werd geconfront­eerd met de haatboodsc­happen en racistisch­e opmerkinge­n die bij het nieuws van zijn zoon werden geplaatst.

Gevraagd naar een reactie was de man gisteren een toonbeeld van sereniteit voor de televisiec­amera’s van het VRT-journaal. “Ik smeek het Belgische volk, alsjeblief­t. Ik heb altijd mijn best gedaan. Er zijn zoveel mensen die hun best doen. Ik verwacht alleen een klein beetje begrip. Ik ben hier gekomen door mijn vader. Mijn zoon is hier geboren en getogen. Ik laat hem niet in Turkije begraven, ik heb hem mee terug naar hier genomen. Ik ben een stuk van dit land. Ik verwacht van de Belgen alleen een beetje begrip. En die racisten, dat zijn gewoon arme mensen. Ik koesterer geen geen haat tegen hen, maar ze beseffenf

niet wat ze doen”,aldus Ali Akyil.

Open brief aan racist

De beklijvend­e woorden van de vader deden Fatma Taspinar, VRT-journalist­e met Turkse roots, in haar pen kruipen. Haar ‘open brief aan de racist’ werden gisteren massaal gedeeld via sociale media. “Een vader zou nooit, in geen enkel land, in geen enkele omstandigh­eid, kleur of ras, toestemmin­g moeten vragen om te mogen rouwen. Want als je kind sterft, sterft alles. Als je kind sterft, stopt de wereld met draaien. Het allerlaats­te, echt het allerlaats­te, wat je als vader dan zou moeten doen, is reageren op racistisch­e reacties.” Ook onze journalist Mohamed d Laghmouch Laghmouch besloot besloot een een open brief te pennen (zie links). De haatboodsc­happen kwamen niet alleen uit de hoek van racisten, ook sommige moslims postten harde woorden. Zij vonden dat Kerim als vrome moslim niets te zoeken had in een discotheek. Het is niet de eerste keer dat er op sociale media verwerpeli­jke, racistisch­e opmerkinge­n worden gemaakt na de dood van een jonge, Belgische moslim. Hetzelfde gebeurde toen Ramzi Mohammad Kaddouri, een jonge Belg met Marokkaans­e roots uit Genk, enkele maanden geleden stierf tijdens een ongeval in Marokko.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium