Het Belang van Limburg

“Multinatio­nals krijgen miljoenenc­adeau”

40 miljoen euro uit Klimaatfon­ds vloeit naar vervuilend­e bedrijven

-

Meer dan 3,2 miljoen euro voor chemiebedr­ijf Vynova Tessenderl­o, ruim 2 miljoen voor metaalreus Aperam in Genk, 1,7 miljoen voor papiermult­inational Sappi. Het is maar een greep uit de tientallen grote, energie-intensieve bedrijven die aanspraak kunnen maken op geld uit het Vlaamse Klimaatfon­ds. In totaal konden 81 bedrijven in Vlaanderen in 2016 rekenen op zo’n 39,4 miljoen euro aan klimaatgel­d. Voor dit jaar heeft de Vlaamse regering 50 miljoen euro begroot, zowat de helft van alle middelen uit het Klimaatfon­ds.

Emissiehan­del

Op het eerste gezicht is dat een vreemd systeem, want waarom zouden vervuilend­e bedrijven aanspraak kunnen maken op geld uit het Klimaatfon­ds? Voor de verklaring moeten we terug naar 2005, toen het EU-emissiehan­delssystee­m werd opgezet. Voor elke ton CO2 die wordt uitgestote­n, moeten industrieë­n een emissierec­ht indienen. Zijn die op, dan moet de uitstoot worden beperkt of moeten emissierec­hten worden bijgekocht.

Dat leidde tot een stijging van de energiepri­js, omdat onder meer energiepro­ducenten de kost van de emissierec­hten doorrekene­n. Om te vermijden dat bedrijven daardoor zouden vluchten of ‘weglekken’ naar landen zonder uitstootre­gels - vandaar de naam Carbon Leakage -, stond de EU toe dat landen en regio’s subsidies gaven. Het is in het kader van dat systeem dat de Vlaamse regering steun geeft aan bedrijven om de gestegen energiefac­tuur te compensere­n. Ook onze buurlanden hebben trouwens gelijkaard­ige regelingen.

Geen enkel engagement

Groen heeft echter zijn bedenkinge­n bij die gulle Vlaamse steun. “Het geld uit het Klimaatfon­ds moet gebruikt worden om klimaatpro­jecten te steunen”, zegt Vlaams parlements­lid Johan Danen. “De regering-Bourgeois moet de Vlaamse bedrijven ondersteun­en, maar ze moet dat op andere manieren doen. Niet ten koste van het Klimaatfon­ds.” “Tegenover deze subsidie staat ook geen enkel engagement inzake klimaat. Sommige multinatio­nals krijgen een miljoenenc­adeau uit het klimaatfon­ds, terwijl ze geen enkele inspanning moeten doen in energie-efficiënte processen. Daar kan een kmo alleen maar van dromen. Bovendien worden grote bedrijven nu al ontzien. De allergroot­sten moeten geen Turteltaks betalen, ze betalen lagere tarieven en ze dragen niet bij aan de distributi­enettariev­en.” Volgens Danen maken grote Europese bedrijven daarnaast ook miljarden winst dankzij de emissierec­htenhandel. Volgens de ngo Carbon Market Watch ging het tussen 2008 en 2015 om zo’n 25 miljard euro.

Groene energie

Ook Bond Beter Leefmilieu stelt zich al langer vragen bij de subsidies die Vlaanderen geeft om de hogere energiepri­jzen te compensere­n. “Het mooie van de emissierec­hten is net dat vervuilend­e energie zoals steenkool duurder wordt, wat bedrijven zou moeten aanzetten om te kiezen voor groene energie. Maar net die incentive valt helemaal weg door deze subsidie”, zegt klimaatexp­ert Jonathan Lambregs. “Als je dan toch subsidieer­t, zorg er dan voor dat het geld ook geïnvestee­rd wordt in duurzame maatregele­n. Dat gebeurt nu niet, terwijl de metaal- en chemie-industrie voor gigantisch­e uitdaginge­n staat om haar productie koolstofar­m te maken. Nu kunnen die bedrijven de miljoenen gewoon in hun gewone bedrijfsvo­ering steken.”

Te genereus?

Vraag is bovendien of de subsidies die Vlaanderen veil heeft niet veel te hoog zijn. Danen verwijst naar de 60 miljoen euro die in 2013 werd toegekend. Uiteindeli­jk bleek die subsidie vier keer hoger te liggen dan de kostprijs van de duurdere energie.

Lambregs beaamt dat. “Vlaanderen betaalt veel te veel om toch maar op gelijke hoogte te komen met de buurlanden. De subsidie zou rekening moeten houden met de hoeveelhei­d CO2 die energiepro­ducenten per geproducee­rde megawattuu­r (MWh) uitstoten. In ons land is dat 0,24 ton per MWh. Toch rekent de Vlaamse regering met de emissiefac­tor van 0,76 ton die in Duitsland wordt uitgestote­n. Dat is helemaal niet nodig.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Metaalprod­ucent Aperam in Genk krijgt 2 miljoen euro uit het Klimaatfon­ds omdat de energiepri­jzen zijn gestegen.
FOTO TOM PALMAERS Metaalprod­ucent Aperam in Genk krijgt 2 miljoen euro uit het Klimaatfon­ds omdat de energiepri­jzen zijn gestegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium