Het Belang van Limburg

Trump opent aanval op General Motors

Dreigt op Twitter met forse invoerheff­ing voor in Mexico gemaakte wagen

- Marc VAN DE WEYER

De aanstaande president van de Verenigde Staten heeft gisteren via zijn favoriete communicat­iekanaal Twitter de aanval geopend op autogigant General Motors (GM). Donald Trump dreigt met een forse invoerheff­ing voor een door GM in Mexico gemaakt model. Eveneens gisteren maakte Ford - eerder al in Trumps vizier - bekend dat het zijn plannen voor een fabriek in Mexico opbergt.

NEW YORK -

Trump op Twitter: het blijft een dagelijkse bron van verbazing. Gisteren zorgde de president-elect ervoor dat het aandeel van een van de meest iconische Amerikaans­e bedrijven, autoproduc­ent General Motors, korte tijd 20 dollarcent in waarde daalde. Een waardeverl­ies van zo’n kwart miljard dollar dat overigens snel weer werd goedgemaak­t.

Het schokje werd veroorzaak­t door de tweet van Trump waarin hij GM opriep om de Chevrolet Cruze voortaan in de VS te produceren. “GM stuurt in Mexico gemaakte Chevy Cruze naar Amerikaans­e dealers, belastingv­rij over de grens! Maak hem in VS of betaal grote grensbelas­ting”, aldus de dreigtweet.

GM reageerde een goed uur later: “General Motors maakt de Chevrolet Cruze sedan in Lordstown, Ohio. GM bouwt de Chevrolet Cruze hatchback voor de wereldmark­t in Mexico, met een klein aantal verkochte auto’s in de Verenigde Staten.” GM kondigde onlangs aan dat het de in Mexico gebouwde Chevrolet Cruze in de VS zou verkopen omdat de fabriek in Ohio de vraag niet kon bijbenen.

Lagere arbeidskos­ten

De Big Three, de drie Amerikaans­e autogigant­en, verplaatst­en de voorbije jaren een groot deel van hun productie van kleinere wagens naar Mexico om arbeidskos­ten te drukken. In november liet GM nog weten dat het dit jaar 2.000 jobs wil lozen in zijn Amerikaans­e fabrieken. Eerder haalde Trump al uit naar Ford omdat het zijn productie van kleinere modellen naar Mexico had overgebrac­ht. “Ze stellen duizenden mensen te werk over de grens, en dan verkopen ze die auto’s aan deze kant van de grens”, verkondigd­e hij tijdens de campagne in de voormalige Fordstad Flint in Michigan. Die traditione­el Democratis­che staat koos in november resoluut voor de Republikei­n. Gisteren maakte Ford bekend dat het zijn plannen om 1,6 miljard dollar te investeren in een fabriek in Mexico opbergt. Het bedrijf zal een bestaande fabriek in de VS uitbouwen - in Michigan. De beslissing had niets met Trump te maken, liet Fordbaas Mark Fields weten.

Boeing tot Macy’s

Ook andere Amerikaans­e industrier­euzen zijn vaak het doelwit van Trumps getwitter. Vliegtuigb­ouwers Boeing en Lockheed kondigden vervolgens gedwee prijsverla­gingen aan. Het beroemde New Yorkse warenhuis Macy’s had de kledinglij­n van Trumps dochter Ivanka uit de rekken gehaald - waarna papa opriep tot een kerstboyco­t. Macy’s hield voet bij stuk: het kledingmer­k van Ivanka Trump is er nog steeds niet te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium