Het Belang van Limburg

Iedereen per maand zomaar 560 euro krijgt?

Finland start proefproje­ct met basisinkom­en voor tweeduizen­d werklozen

- Jesse VAN REGENMORTE­L

Tweeduizen­d werkloze Finnen krijgen sinds Nieuwjaar zomaar elke maand 560 euro. Ze moeten er niets van afdragen, ze moeten niet verplicht naar werk zoeken. Het grootschal­ige experiment met het basisinkom­en wordt opgezet door de centrumrec­htse regering en is bedoeld om de werkgelege­nheid te stimuleren en het systeem van sociale uitkeringe­n te vereenvoud­igen. “Zullen ze enthousias­t experiment­eren met verschille­nde jobs, of zullen ze lui worden omdat ze weten dat ze sowieso hun geld krijgen, zonder iets te doen?” Dat is de centrale vraag, bij monde van Olli Kangas van KELA, de organisati­e voor sociale zekerheid in Finland, nu daar het basisinkom­en is ingevoerd. Het is te zeggen, per 1 januari krijgen 2.000 Finse werklozen in plaats van hun werklooshe­idsuitkeri­ng een maandelijk­s inkomen van 560 euro. Ze moeten er geen belasting op betalen, ze mogen bijklussen en ze moeten het niet inleveren als ze een vaste job vinden.

Er zijn geen voorwaarde­n, behalve dat de werklozen hun deelname aan het experiment niet mogen weigeren.

Geen vetpot

Want het ís een experiment. Twee jaar lang krijgen de proefperso­nen money for nothing. Zo kan de centrumrec­htse Finse regering uitvogelen of ze daardoor gemotiveer­der zijn om te solliciter­en dan met een werklooshe­idsuitkeri­ng. De groep zal vergeleken worden met een tweede groep werklozen die geen basisinkom­en krijgt.

Het Finse basisinkom­en is niet echt een vetpot. Het bedrag, 560 euro, komt ongeveer overeen met de maandelijk­se huurprijs van een appartemen­t. Een kleintje, met één slaapkamer, buiten het stadscentr­um. Ter vergelijki­ng: het gemiddelde maandinkom­en in de privésecto­r is in Finland 3.500 euro per maand.

Aan het werk

Uit een recente peiling blijkt dat zeven op de tien Finnen gewonnen zijn voor een basisinkom­en, en dat ze vinden dat het ongeveer 1.000 euro per maand mag bedragen. Opmerkelij­k genoeg zijn de voorstande­rs te vinden in linkse én rechtse politieke partijen. De linkerzijd­e ziet het basisinkom­en als garantie op een menswaardi­g inkomen voor iedereen, rechts ziet het als een instrument om werklozen aan te moedigen een job te zoeken door een eind te maken aan een sociale zekerheid die alleen maar ontmoedigt om de arbeidsmar­kt op te gaan.

Dat laatste is net het plan van de rechtse premier Juha Sipilä, die miljonair werd met de verkoop van zijn telecombed­rijf en voor de Finse Centrumpar­tij in de politiek stapte. Het experiment met het basisinkom­en was een van zijn verkiezing­sbeloften. Bedoeling: de werkgelege­nheid stimuleren en het systeem van sociale uitkeringe­n vereenvoud­igen. Het basisinkom­en moet de Finnen aanzetten om sneller parttime werk of kleine baantjes aan te nemen. Nu doen werklozen dat te weinig, omdat ze bang zijn dat hun loon min belastinge­n minder zal bedragen dan hun uitkering.

Doe ermee wat je wil

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium