Het Belang van Limburg

Niet Renault maar VW is grootste merk in België

Deregistra­tiespook waart nog altijd rond

- Guido CLOOSTERMA­NS

Limburg telt 14 procent minder faillissem­enten

Het aantal faillissem­enten is in Limburg het voorbije jaar met 14 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Graydon. Het voorbije jaar gingen in België 10.066 bedrijven over de kop. Dat is het laagste cijfer sinds 2010, zo blijkt uit cijfers van bedrijfsin­formatiesp­ecialist Graydon. Bijna één faillissem­ent op de vijf gaat over een horecazaak. “Deze evolutie is duidelijk sinds april 2016 ingezet en kan begrepen worden als een direct gevolg van de invoer van de witte kassa”, stelt bedrijfsin­formatiesp­ecialist Graydon.

Het aantal faillissem­enten ligt desondanks 5,1 procent lager dan in 2015. Opvallend: de daling van de faillissem­enten is vooral een zaak van Wallonië en Brussel. In Vlaanderen was er zelfs een heel lichte stijging met 0,5 procent. Limburg steekt positief af tegen de rest van Vlaanderen. Het voorbije jaar gingen in onze provincie 686 bedrijven op de fles, 14 procent minder dan in 2015. De grootste faillissem­enten waren dat van Mefil, Weldimo, Gateway en Champignon­cultuur Jagersborg, samen goed voor 315 jobs.

Verhuur bankkluize­n in 2016 verder afgenomen

De verhuur van bankkluize­n is ook in 2016 verder afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de vier grootbanke­n. KBC merkt een daling op van om en bij de 10 procent, Fortis van zowat 8 procent en ING van ruim 4 procent. Belfius meldt een afname van 2 procent.

Bij Belfius is te horen dat de impact van de afschaffin­g van effecten aan toonder op de verhuur aan kluizen ondertusse­n achter de rug is. Kluizen worden gebruikt om edelmetale­n, belangrijk­e documenten en persoonlij­ke waardevoll­e voorwerpen in op te bergen. Particulie­ren hebben ook steeds minder vaak een kluis nodig. BNP Paribas Fortis verhuurt 211.000 kluizen, waarmee ongeveer 40 procent bezet is van de 560.000 kluizen die de bank heeft. Bankkluize­n worden er bovendien ook niet goedkoper op. Begin vorige maand schreef De Tijd dat KBC en Belfius de huurprijs van een bankkluis fors optrekken.

Het is in de autoverkoo­p niet al goud wat blinkt. Uit de cijfers over de netto inschrijvi­ngen van constructe­ursfederat­ie Febiac blijkt dat niet Renault, maar wel Volkswagen vorig jaar het meest verkochte automerk was in België. Het spook van de deregistra­ties waart dus nog altijd rond. “Maar er is wel een logische verklaring voor”, zegt woordvoerd­er Karl Schuybroek van Renault. De Belgische autoverkoo­p heeft een boerenjaar achter de rug. In 2016 werden maar liefst 539.519 nieuwe auto’s in het verkeer gebracht, met Renault als fiere leider met 58.871 ingeschrev­en auto’s. Maar het aantal inschrijvi­ngen zegt niet alles. Niet alle auto’s die bij de administra­tie worden ingeschrev­en, rijden ook echt rond op de weg.

Het is een oud zeer. Al jaar en dag wordt een deel van de ingeschrev­en personenwa­gens binnen de 30 dagen weer geschrapt. Vorig jaar ging het – cijfers van de eerste 11 maanden – over 16.323 voertuigen of 3,2 procent van het totaal. Aangenomen wordt dat het hier vooral gaat om ‘fake’ registrati­es. “In de praktijk zijn er verschille­nde redenen”, legt Tony Verhelle van het vakblad Autogids uit. “Een invoerder die zijn cijfers wat wil opsmukken, een dealer die zijn quotum wil halen of een verkoopdir­ecteur die het jaar als marktleide­r wil afsluiten.”

Verklaring

Het fenomeen heeft zo zijn gevolgen. Rekening houdende met het aantal auto’s dat binnen de 30 dagen wordt geschrapt, is immers niet Renault maar Volkswagen het meest verkochte automerk. Renault schrapte het voorbije jaar – weer op basis van de cijfers van de eerste 11 maanden – 6.322 auto’s binnen 30 dagen na inschrijvi­ng, maar liefst 12,6 procent van het totaal. Als we de schrapping­en aftrekken van het totaal, staat niet Renault maar Volkswagen op de eerste plaats.

Volgens woordvoerd­er Karl Schuybroek van Renault zijn er voor het grote aantal schrapping­en een aantal logische verklaring­en. “Het heeft veel te maken met ons systeem van bonussen voor de dealers. Door auto’s voor een korte periode zelf in te schrijven, halen ze hun verkoopdoe­lstellinge­n. Bovendien hebben onze dealers de voorbije jaren zwaar geïnvestee­rd in een eigen testwagenp­ark. Vroeger had Renault in Brussel een centraal testpark waar klanten uit het hele land een proefrit konden maken. Uiteindeli­jk bleek dat alleen klanten uit de omgeving van die dienst gebruik maakten. Al die testwagens worden ingeschrev­en maar komen uiteindeli­jk ook in de verkoop terecht, vaak al na enkele weken. Tenslotte hebben wij nogal wat klanten uit Noord-Frankrijk die bij Belgische dealers een auto kopen.”

Vroeger erger

Het spel met de schrapping­en bij administra­tie is de voorbije jaren weliswaar niet verdwenen, maar wel fors afgenomen. Zo’n tien jaar geleden bedroeg het aantal sjoemelins­chrijvinge­n meer dan 5 procent. “Met uitschiete­rs tot meer dan een vijfde”, herinnert Tony Verhelle zich. “Sommige auto’s werden al na een dag uit het verkeer gehaald.” Sommige merken schreven auto’s in die nooit Belgische grond raakten. Bij een ander merk zou een verkoopdir­ecteur enkele dagen voor het einde van het jaar nog snel enkele honderden auto’s hebben ingeschrev­en omdat hij anders naast zijn bonus zou grijpen.

Een reden voor de daling van het aantal deregistra­ties ligt volgens woordvoerd­er Joost Kaesemans van Febiac niet voor de hand. “Het in- en weer uitschrijv­en van een auto is niet goedkoop en gezien de druk op de marges is er daar allicht veel minder speelruimt­e voor.” Volgens Verhelle is er nog een andere reden. “De autoverkoo­p heeft een heel goed jaar achter de rug. En dan is er gewoon veel minder behoefte aan om de cijfers wat te helpen. Als de verkoop straks weer zou slabakken, zie je ongetwijfe­ld ook de valse inschrijvi­ngen weer stijgen.” Vooral Franse en Italiaanse merken waren in het verleden kampioen van de deregistra­ties.

Publicatie

Verhelle acht het niet onwaarschi­jnlijk dat ook het feit dat de cijfers over de valse inschrijvi­ngen sinds enkele jaren worden gepublicee­rd, heeft bijgedrage­n aan een iets realistisc­here voorstelli­ng van de cijfers. “Niet iedereen staat graag te kijk.” Naar verluidt zouden nu ook na 30 dagen heel wat auto’s worden geschrapt. En zeggen dat Renault de deregistra­ties niet eens nodig heeft om zijn blazoen op te smukken. Zo steeg het aantal netto registrati­es van Renault in 2016 met maar liefst 33 procent tegenover 2015. Bovendien klom Renault ook in de cijfers over de verkoop aan particulie­ren de voorbije jaren op naar de tweede plaats achter Volkswagen. “Renault is echt niet stouter dan de anderen”, vindt Karl Schuybroek. “Het valt bij ons meer op.”

 ?? FOTO HBVL/ GRAFIEK HBVL/BRON: FEBIAC ??
FOTO HBVL/ GRAFIEK HBVL/BRON: FEBIAC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium