Het Belang van Limburg

“Proberen zo veel mogelijk ufo’s wetenschap­pelijk te verklaren”

UFO-Meldpunt telde vorig jaar 40 procent minder meldingen

- Roel DAMIAANS

Naar goede gewoonte presenteer­t het UFO-Meldpunt zijn jaarversla­g in het begin van het nieuwe kalenderja­ar. “Opvallend is dat we in 2016 tot 40% procent minder meldingen kregen”, zegt coördinato­r Frederick Delaere. De oorzaak ligt volgens hem bij de nieuwe werkwijze. “We vragen aan de melders of ze eerst een kijkje willen nemen op onze website. Vermoedeli­jk herkennen ze hun ervaring al in eerdere verklaring­en”, aldus Delaere. Het is de tiende keer dat het UFOMeldpun­t zijn jaarversla­g openbaar maakt. Van 2007 tot 2011 ging het aantal meldingen in stijgende lijn van 9 tot 342 per jaar, sindsdien daalt het aantal meldingen haast elk jaar. “Mensen geraken ook meervertro­uwdmetbepa­aldefenome­nen. Ze weten bijvoorbee­ld dat lichtrefle­ctie vreemde objecten op foto’s laten verschijne­n.” Frederick Delaere beklemtoon­t dat het UFO-Meldpunt bedoeld is om een wetenschap­pelijke verklaring te vinden voor de vreemde verschijns­elen die mensen soms waarnemen. “Wij geloven echt niet dat er buitenaard­se wezens met vliegende schotels naar de Aarde komen. UFOmelding­en bestaan al ruim 70 jaar en in die tijd is er nog altijd geen enkel bewijs geleverd.”

Die kritische houding levert soms boze reacties op. “Sommige mensengelo­venechtina­liens.Maarheel vaak gaat het over vliegtuige­n of satelliete­n die mensen in de lucht zien. Dat kunnen we gemakkelij­k controlere­n omdat er veel gegevens over terug te vinden zijn. Met de opkomst van drones voorspel ik in de toekomst weer meer meldingen. Omdat iedereen zo’n toestel van in zijn tuin kan laten opstijgen en er geen registrati­e van die vluchten bestaat.”

Opvallende meldingen

Toch kunnen niet alle verschijni­ngen verklaard worden. “Soms hebben we te weinig concrete gegevens om ons onderzoek te beginnen, maar elk jaar heb je toch enkele opvallende meldingen.” Zowaserins­eptemberno­geenmeldin­g van vliegende driehoek in Rillaar. Dat bleek achteraf de Verhees Delta te zijn, een zelfgemaak­t, zilverkleu­rig vliegtuigj­e van ingenieur Bart Verhees dat vaker wordt waargenome­n boven de Kempen en Limburg”, zegt Delaere. “We hebben daarnaast verschille­nde meldingeng­ehadvanvre­emdeobject­en op foto’s. Die bleken allemaal gemaakt te zijn met een smartphone van Samsung. Het ging telkens over een reflectie in een reflectie. We hebben Samsung hierover een brief geschreven, maar nooit antwoord gekregen.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? In onze contreien wordt deze opmerkelij­ke Verhees Delta van ingenieur Bart Verhees wel eens verkeerdel­ijk beschouwd als een ufo.
FOTO HBVL In onze contreien wordt deze opmerkelij­ke Verhees Delta van ingenieur Bart Verhees wel eens verkeerdel­ijk beschouwd als een ufo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium