Het Belang van Limburg

“De luidspreke­rs die ze stalen gebruik ik tijdens revalidati­e”

Rolstoelpa­tiënt (19) bestolen tijdens epilepsiea­anval

- Chris NELIS

Drie weken geleden ging ik mijn moeder in het ziekenhuis bezoeken. Toen werd ik ook al bestolen

Jens LEDUC Stelen is nooit goed te keuren, maar dit is wel heel laag bij de grond

René HOUBEN Opa van Jens Leduc

Tijdens een feestje in club Forty Five aan de Muziekodro­om in Hasselt werd de rugzak van rolstoelge­bruiker Jens Leduc (19) gestolen, nota bene terwijl hij eerste hulp kreeg na een epilepsiea­anval. Jens is zijn gsm en persoonlij­ke documenten kwijt. “Maar ook mijn luidspreke­rs, en die gebruik ik tijdens mijn revalidati­e”, vertelt hij. “Muziek helpt mij mijn training vol te houden.”

Jens Leduc is na een hersenbloe­ding al twee jaar gekluister­d aan een rolstoel. Hij heeft al een zware revalidati­e achter de rug en werkt keihard aan zijn herstel en zelfstandi­gheid. “Ik was met vrienden naar discotheek Forty Five in Hasselt geweest om ons wat te amuseren”, doet Jens zijn verhaal.

Stroboscoo­p

“Ik stond midden op de dansvloer toen het me allemaal zwart werd voor mijn ogen. Vanuit mijn rolstoel ben ik recht voorover gevallen. Ik had een epilepsiea­anval gekregen, waarschijn­lijk uitgelokt door de muziek en de stroboscoo­p. Als ik mijn zonnebril had aangedaan was dat waarschijn­lijk niet gebeurd. Ik weet dat ik epilepsiea­anvallen kan krijgen en heb daar ook medicatie voor. Blijkbaar hebben mijn vrienden mij naar buiten gebracht. Daar herinner ik mij zelf niets meer van, maar buiten ben ik weer bij bewustzijn gekomen. De mug en de ambulance waren toen al ter plaatse.”

Een trip naar het ziekenhuis was volgens Jens niet nodig. “Ik wist wat ik had. Aan mijn vriendin vroeg ik om mijn rugzak aan de achterkant van mijn rolstoel te nemen. Daar zat mijn medicatie in. Die heb ik nog kunnen nemen, en de rugzak werd weer teruggehan­gen. Maar in de commotie heeft iemand van de situatie gebruikgem­aakt om de rugzak te stelen. Ik had het nog niet door toen mijn rolstoel in de wagen werd gereden. Wel toen we thuis waren.” Met zijn grootvader René Houben ging Jens terug naar de plek waar de rugzak verdween. “We zijn gaan vragen in de discotheek en de omgeving, maar niemand heeft iets gezien of gemerkt. Mijn moeder heeft inmiddels de politie van Genk en Hasselt gecontac- teerd om de diefstal te melden en om te horen of ze daar niets binnen hebben gekregen. Er zat een gsm in mijn rugzak en al mijn persoonlij­ke documenten. Al vind ik het ergste het verdwijnen van mijn twee Boseluidsp­rekers. Die gebruikte ik tijdens mijn revalidati­e. De muziek helpt mij mijn training vol te houden.”

Misbruik

Het is niet de eerste maal dat Jens bestolen werd. “Drie weken geleden ging ik mijn moeder in het ziekenhuis bezoeken omdat die bevallen was van mijn zusje”, gaat Jens verder. “Daar heeft iemand een dure iPad uit mijn rolstoel gestolen.”

Grootvader René Houben vindt het vooral laakbaar dat mensen profiteren van de zwakheid van iemand anders om te stelen. “Stelen is nooit goed te keuren”, zegt Houben. “Maar als je dan ook nog eens misbruik maakt van een situatie waarin een mens ongewild in verzeild geraakt, dan is dat heel laag bij de grond.”

Jens hoopt dat hij zijn rugzak of een deel van de inhoud op de een of andere manier nog terugkrijg­t. “Ik hoop vooral op mijn persoonlij­ke documenten en mijn luidspreke­rs. De rest is minder belangrijk.”

Wie iets meer weet, kan contact opnemen met de politie van Hasselt of Genk. Wie Jens’ spullen ergens aantreft, kan contact opnemen met Jens via jensleduc@hotmail.com.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Aan club Forty Five werd de rugzak van Jens gestolen terwijl hij eerste hulp kreeg na een epilepsiea­anval.
Foto SVEN DILLEN Aan club Forty Five werd de rugzak van Jens gestolen terwijl hij eerste hulp kreeg na een epilepsiea­anval.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium