Het Belang van Limburg

“Bruzzese is degelijke doublure voor Pirard”

Euvrard: “Bruzzese is een degelijke optie voor STVV”

-

“Doelman sowieso prioritair”

Vincent Euvrard: “STVV pakte met Lucas Pirard in doel 10 punten uit 7 wedstrijde­n. Ik vond die jongen al sterk, toen ik Lommel scoutte als trainer van Geel. Het is iemand die niet snel onder de indruk is van de omstandigh­eden. Pirard verdient daarom alle krediet. Maar natuurlijk blijft het – ondanks het feit dat Moeskroen al drie keer meer moet winnen dan STVV - een te groot risico om te speculeren op één doelman. Er moet iemand bijkomen die ook meteen inzetbaar is in eerste klasse. Jong of oud, dat maakt op zich weinig uit. Ik hoor en lees ook het vaakst de naam van Bruzzese opduiken. Hij is uiteraard een degelijke optie.”

“Liever centrale verdediger dan linksback”

“STVV heeft met Kotysch en Fernandes twee betrouwbar­e centrale verdediger­s. Djene en Pulido maakten regelmatig foutjes. Ik hoor dat de club ook een linksback erbij wil. Als daar budget voor is, oké, maar als de middelen beperkt zijn, zou ik eerder gaan voor een extra centrale verdediger om Kotysch en Fernandes bij te staan, zeker als ze verdergaan in het systeem met 3 centraal achterin. De as van het veld blijft toch het belangrijk­st. In de laatste match tegen Standard kreeg Ceballos zijn kans op links. Een offensieve speler als back, maar voor mij kan dat zeker in dat systeem met drie man centraal. Schouterde­n zag ik dat in het verleden bij Mechelen ook al goed doen.”

“Bezus moet beter kunnen”

“Gerkens en Peeters kenden al allebei hun mindere periode, maar zij lijken nu toch vaste waardes. Gerkens kwam er de laatste weken door. En Peeters verbaasde iedereen. Hij kende wel een terugval en moet zich herpakken, maar zij blijven certitudes in het verdere vervolg van de terugronde. Dan heb je met Bezus, Valdivia, De Petter en, wie weet, De Sart genoeg keuze om de derde stek op het middenveld in te vullen. Bezus vind ik een goeie voetballer, maar hij moet betere cijfers kunnen voorleggen als offensieve middenveld­er. Links en rechts hoor je dat het bij hem meer aan mentalitei­t schort. In de ideale situatie kan ook de complement­ariteit op het middenveld beter, al ligt daar nu niet echt de prioriteit aangezien er toch 5 spelers voor 3 plaatsen zijn.”

“Beweeglijk­e spits moet erbij”

Er is de schouderbl­essure van Boli. Koubemba en Bamba moeten zo snel mogelijk weg. Vooraan wringt dus het schoentje bij STVV.

Vincent Euvrard: “Ook de cijfers van Proschwitz zijn te mager. Eén goal. Een beweeglijk­e spits is – na het halen van een doel- man – absolute prioriteit. Toen Leko en zijn manschappe­n met een 4-2-3-1 al goed voetbal lieten zien maar geen punten haalden, was productivi­teit voorin ook al het grootste probleem. Ze hebben iemand nodig als Depoitre, in zijn goeie periode bij Gent. In het systeem dat STVV nu hanteert, heb je beweeglijk­heid nodig voorin. En balvasthei­d. Natuurlijk weet ik dat iemand als Depoitre niet haalbaar is voor Sint-Truiden, maar de club zal zeker zo’n profiel nastreven. Vetokele is, wat beweeglijk­heid betreft, zeker geen foute piste, al is de vraag hoe scherp hij op dit moment staat. Bij Zulte Waregem kwam hij nauwelijks aan de bak.”

“Gaan voor nieuwe doelman”

Tom Soetaers: “Vroeger had je in België veel goeie doelmannen. Ik denk aan Proto, die jarenlang een sterkhoude­r was bij Anderlecht. Ik denk aan Ryan bij Club Brugge. Ook Genk heeft een stevige traditie met onder andere Courtois. Nu ziet de wereld er heel anders uit. Ik zie niet veel klassekeep­ers. Ook Bizot is dat niet. Hij doet het behoorlijk dit seizoen. Maar hij straalt toch niet de rust en de klasse uit die nodig is bij een topclub. Hij gaat nogal opportunis­tisch naar ballen toe. Ik weet dat Köteles nog terugkeert. Maar als Genk echt vooruit wil, moet het voor die positie toch investeren. Ofwel nu ofwel na dit seizoen.”

“Betere flankverde­digers”

“Centraal achterin zit het goed bij Genk. Als je Dewaest op de bank kunt zetten, ben je voldoende gewapend. Eén van de achillespe­zen van Genk blijft voor mij wel de bezetting op de flanken. In kwantiteit zit je daar goed. Maar de kwaliteit mag omhoog. Castagne is wisselvall­ig, heeft dit seizoen al punten gekost. En van de jongens aan de overkant ben ik ook niet echt overtuigd. Een back is in mijn ogen in eerste instantie een verdediger. Misschien ziet de Nederlands­e coach het anders.”

“Noor zijn kans geven?”

“Ik hoor en lees overal dat ze twee vervangers voor Ndidi willen halen. Die jonge Noor en nog ie- mand. Ik weet niet of dat echt nodig is. Als je realistisc­h bent, is de kans dat Genk alsnog play-off 1 haalt, vrij klein. Dan kan je misschien beter de Noor zijn kans geven. Naar ’t schijnt, is het een topper. Op het einde van de competitie kan je hem evalueren en zien of je iets extra’s nodig hebt. Haal je nu twee spelers, dan loop je het gevaar om binnenkort met een misnoegde speler te zitten. Berge heeft centen gekost en zal niet graag een heel seizoen op de bank zitten. Op het middenveld heeft Genk trouwens wel mogelijkhe­den. Malinovsky­i is terug en kan Pozuelo ontlasten, verder heb je Heynen en Kumordzi nog. De coach kan misschien opteren voor een andere bezetting, zonder pure 6.”

“Type Teodorczyk”

“Het uitvallen van Karelis is natuurlijk een aderlating. Ook Vanzeir is niet beschikbaa­r, dus houdt Genk enkel Samatta over. Dat is te weinig. Ik begrijp dat de club nu wil gaan voor een echte targetman. Dat misten ze nog in de selectie. Maar het moet wel iemand zijn met goeie voeten. Hij moet een bal kunnen bijhouden en de rest laten aansluiten. Gano lijkt me te beperkt. Een type Teodorczyk dus, die met de rug naar het doel kan spelen. Als Karelis dan volgend seizoen terugkeert, heb je meteen drie complement­aire spitsen. Geen overbodige luxe voor een club met ambitie.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Pirard deed het goed d in in het het Truiense doel. “Maar r er er moet moet absoluut een doelman n bijkomen.”
FOTO BELGA Pirard deed het goed d in in het het Truiense doel. “Maar r er er moet moet absoluut een doelman n bijkomen.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium